sunnuntaina, maaliskuuta 06, 2011

Markus Nummi; KarkkipäiväHurja ja koskettava romaani pienestä pojasta, jolle elämä on vaarallinen selviytymistaistelu
 
Uraansa aloitteleva kirjailija Ari maksaa kaupassa vieraan pikkupojan karkkipussin. Poika liimautuu hänen kannoilleen. Voisiko Ari auttaa pelastamaan vangitun prinsessa Mirabellan?
Samaan aikaan toisaalla tarmokas tilanhallintasuunnittelija Paula on päättänyt näyttää esimiehelleen ja kaikille muillekin epäilijöille, että hän kyllä hoitaa mahdottomankin urakan.
Ari saa havaita, ettei Tomin vanhemmista ole yksin harhailevalle pojalle tueksi. Ja mitä jos naapuritalossa on oikeasti pieni tyttö, jota oma äiti pitää nälässä lukkojen takana?
Kokenut sosiaalityöntekijä Katri yllättyy selatessaan tapaukseen liittyviä papereita. Kuka oikein on kiireisimmän avun tarpeessa, laiminlyödyt lapset vai heidän tarpeilleen sokeutuneet aikuiset?

Taidokkaasti rakennettua, hyytävän ajankohtaista romaania lämmittävät huumori ja lapsen mielikuvitus, jota ankarinkaan todellisuus ei nujerra.

***

Vaikka kirjan nimi on Karkkipäivä, jo tummasävyinen kansi antaa ymmärtää, ettei kyseessä ole kevyt romaani. Mm. Kuutar kehui tätä blogissaan, joten teoksen löytyminen kirjaston pikalainattavien osastolta oli mukava yllätys. Olen täysin koukussa blogeihin, vinkkeihin ja uutuusluetteloihin, kirjastosta lainaan toisten hyväksi toteamia teoksia.

En kuitenkaan ollut osannut varautua näin järisyttävään lukuelämykseen. Luulenpa, ettei ihan heti tule vastaan toista näin kohti tulevaa tarinaa. Kun on omia lapsia, tällainen lasten raju laiminlyöminen sekä raivostuttaa että surettaa. Kirjan aikuisista kirjailija Ari tuntui omaavan parhaiten toimivat aivot ja empatiakyvyn, vaikka hänkin näki alkuun pienen Tomin vain mahdollisena romaanihahmona tulevaan kirjaansa. Psykoottisesti työhönsä suhtautuva Paula oli jo menettänyt todellisuudentajunsa, kun taas Tomin vanhemmista kumpikaan ei tahtonut ottaa pojasta vastuuta. Ja kaiken keskellä Tomi yritti päästä pelastamaan prinsessansa kammottavista olosuhteista.

Todella hieno ja rankka kirja! Lukekaa tämä!

2 kommenttia:

  1. Olen ollut tosi pitkään varausjonossa tämän kirjan kanssa, odotan kyllä lukemista, sillä kaikissa blogeissa tätä on kehuttu valtavan paljon.

    VastaaPoista
  2. Hyvää kannattaa odottaa :) Mulla on sama juttu Nenäpäivän kanssa, olen roikkunut jonotuslistalla iät ja ajat.

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥