perjantaina, maaliskuuta 04, 2011

Merja Toppi; Aekuisen naesen iholla, Savolaeseen tappaan

Merja Topin runot ovat riemastuttavia välähdyksiä naisen elämästä juuri sellaisena kuin se vastaan tulee. Se on joskus ihan kamalaa. Joskus kamalan ihanaa. Merja Toppi kirjoittaa oivaltavasti ja näkee elämän hyvät ja huonommat hetket niin kirkkaasti, että jokaisen naisen on helppo samaistua hänen teksteihinsä. Ei siis ihme, että hänen lausuntatilaisuutensa ovat niin suosittuja.

Aikuisen naisen iholla liikutaan herkässä maastossa. Kipupisteitäkään ei voi välttää. Vaan savolainen ei olisi savolainen, jos runoihin ei sisältyisi kutkuttavan humoristisia sävyjä ja terävää sanankäyttöä. Siinä Merja Toppi on mestari.

Minun rinnat on ruvenna taas kasvammaan.
Pittuutta.
On tullu ikänäkö ja männy ulukonäkö.
Van kyllä se aekusennii naesen iho silityksestä kiittää.
Huokasoo hilijoo ja sitte sitä tuas jaksaa
rakastoo ihteesä ja muita.

***

Ihanalle Voe tätä rakkaaven miäree -teokselle on ilmestynyt toinen osa. Tässä hersyvässä runokokoelmassa käydään läpi ikääntyvän naisen ongelmia, äititytär-suhdetta, eroa, yksinäisyyttä ja uuden rakkauden löytämistä. Kerralla ahmaistavaa kamaa, jonka voi aloittaa luettuaan heti alusta.

Runot tulevat sykähdyttävästi kohti, ja parasta niissä on rehellisyys. Toiset ovat hillittömän hauskoja, toiset taas koskettavan surullisia. Murre tuo oman mausteensa teksteihin.

Näistä voi nauttia jokanainen (miksei mieskin?), vaikkei suuri runojen ystävä olisikaan. Suosittelen tutustumaan!

2 kommenttia:

  1. alkuun murteen lukeminen kieltämättä takkusi, mutta kun alkuun pääsi, sitä oikein edes huomannut :)

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥