tiistaina, elokuuta 14, 2012

Paul Torday; Ventovieras
The Girl on the Landing 2009, Atena Kustannus Oy 2012, 315s.

"En tiedä, sanoin itselleni tuhannetta kertaa, kun kone rullasi kiitotietä ennen lentoonnousua. Lentäessämme etelään ja tummien pilvien heijastellessa kasvavan kuun hohdetta allamme katsoin ikkunasta ja hoin mielessäni: En tiedä En tiedä En tiedä En tiedä En tiedä En tiedä En tiedä En tiedä.
Kun sitten makasin sängyssäni Helmsdale Mansionssissa, sydämeni sanoi minulle: Mutta sinä tiedät. Sinä tiedät."

Paul Tordayn Ventovieras on omalaatuinen keitos niin avioliittoromaania, psykologista trilleriä kuin myös silkkaa kauhukirjallisuutta. Romaani alkaa aviopari Elizabethin ja Michaelin matkasta tuttavaperheen kodissa Irlannissa. Kodin seinällä Michaelin mielenkiinnon vangitsee taulu, jossa hän näkee ikään kuin epämääräisesti sutaistun naishahmon vihreässä mekossa. Pian käy ilmi, ettei taulussa mitään tyttöä ole. Näin käynnistyy tapahtumasarja, joka kerrotaan vuoroin Elizabethin, melko tavanomaisen ja lievästi itsekeskeisen vaimon, ja tylsän passiivisen Michaelin näkökulmia vaihdellen. Michaelissa alkaa nimittäin pikku hiljaa olla havaittavissa muutosta. Hänestä paljastuu varsin charmikas, hellä ja huomiova persoona, jopa siinä määrin, että oma vaimokin rakastuu mieheensä - ensimmäistä kertaa elämässään. Valitettavasti onni ei ole pysyvä olomuoto.

Enempää juonesta ei ole tarpeen kertoa. Teoksen näennäisen verkkainen etenemistahti kiihtyy loppua kohden lukijan ja kirjailijan hengästyttäväksi kilpajuoksuksi. Minä luin viimeiset 50 sivua pulssi normaalia korkeammalla. No, en mitannut mutta siltä tuntui... Kirja on siis erittäin lämpimät suositukset minulta saava. Erilainen, omaperäinen ja samalla miltei vanhahtavassa määrin klassinen teos. Yksi tämän vuoden tärpeistä, ehdottomasti.

Samoilla linjoilla ovat Tuulia , SusaLeena Lumi  ja Kata

"Voimme aina valita", minä sanoin.
"Ei, emme me voi", Peter sanoi. "Emme jos haluamme pysyä hengissä."

8 kommenttia:

 1. Olin varma, että sinäkin pidät tästä :)

  VastaaPoista
 2. Olit oikeassa :) Tämähän on -muistaakseni, ehdin jo kirjan palauttaa- Tordayn kolmas teos. Toivokaamme, että toisetkin osat suomennetaan ja ne ovat yhtä lennokkaita!

  VastaaPoista
 3. Omaperäinen nimenomaan!

  Minä pidin ja tuntuu, että muutkin kirjan lukeneet.

  Oli kiva lukea vaihteeksi jotain massasta erottuvaa.

  VastaaPoista
 4. Leena, tätä lukiessa ei oikein tiennyt lukeeko kauhuromaania vai perinteistä draamaa. Brittiläinen hienostuneisuus sopi loistavasti rajun tarinan taustaksi.

  <3

  VastaaPoista
 5. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, täytyy ottaa nimi ylös ja lähteä saalistusretkelle ;)

  Onko tämä siis itsenäinen kirja vai osa jotain sarjaa?

  VastaaPoista
 6. Elegia, ei ole sarja, kuten tuosta mun ^ kommentista voisi päätellä. Sori! Tarkoitin, että tämä on kirjailijan kolmas teos, ensimmäinen suomennettu.

  Lue ihmeessä, sellainen tuntuma mulla on, että voisit tykästyä. :)

  VastaaPoista
 7. Okei, olinkin nopea ja nyt on kirja tilattu :D Ja minun kun ei pitänyt nyt tilailla mitään, kun on muutenkin niin paljon lukemattomia kirjoja hyllyssä - noh, kohta on vielä enemmän ;D

  Aloitin muuten juuri lukea Laaksoa. Olen ihan alussa vasta, joten ei ole vielä mielipidettä siitä. :)

  VastaaPoista
 8. Oho, sehän oli nopeaa toimintaa :) Toivottavasti nautit kirjasta! Minulla on nyt mahdoton "kirjaruuhka" päällä, olen tilannut arvostelukappaleita syksyn uutuuskirjoista ja pientä ressin poikasta puskee päälle, ehdinkö kaikki tehdä... En ole haastekirjaasi siis unohtanut, vähän vain lukemista tuonnemmaksi tuupannut :)

  Laakson alku voi tuntua vähän lattealta mutta odota vaan, kun vauhtiin pääset...

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥