sunnuntaina, heinäkuuta 14, 2013

Ian McEwan; Vieraan turva


The Comforth of Strangers, suom. Marja Alopaeus ja Otava, 138s. kirjastosta

"Mutta naiset rakastavat miehiä. Mitä tahansa naiset väittänevätkin uskovansa he rakastavat miesten hyökkäävyyttä ja valtaa ja voimaa... Ja naiset haluavat joutua miesten alistaimiksi vaikka vihaavatkin sen takia itseään... He puhuvat vapaudesta ja unelmoivat vankeudesta." (Robert)

Tarkoituksenani oli tutustua kesän aikana muutamaankin kanssabloggaajan suosikkikirjailijaan. No, hanke on edennyt minulle ominaiseen tyyliin: olen unohtanut koko jutun. Viimekertaisella kirjastoreissulla en kuitenkaan päässyt enää Ian McEwanin ohi, röyhkeästi kirjailija kiilasi eteeni Vieraan turvan muodossa.

Okei, herra McEwan, näytä nyt todelliset kotkan kyntesi!

Kyseisen romaanin kanssa minun ei tarvinut edes poistua mukavuusalueeltani, koska ymmärsin Vieraan turvan kategorioituvan psykologiseksi trilleriksi. Ja tietysti teoksen lyhyt sivumäärä ei ainakaan lukuintoja lannistanut.

Teos oli kieltämättä, hmm, hämmentävä. Siinä vaiheessa kun alkoi tapahtua, ja intoni läikähti kunnolla liekkeihin, oltiinkin jo viimeiselle sivulla. Jäi outo tunne, kuin olisi herännyt painajaisesta, josta reaaliaikaan siirtyminen vaikutti mahdottomalta. Mitä oikein tapahtui? Keiden kammottaviin uniin eksyinkään?

"Kun olen rakastunut johonkuhun olen valmis antamaan hänen tarpeen tullen vaikka tappaa itseni." (Caroline)

Vieraan turva ei kuitenkaan kammottele koko aikaa. Siinä on runsaasti kaunista miljöökuvailua ja maisemilla hekumointia. Painopiste kallistuu kuitenkin vääjäämättä parisuhteen läpileikkaukseksi kaikkine omituisine piirteineen. Nämä piirteet hukkuvat yleensä arkisuuteen. Vaatii taitoa nostella esiin vaikeasti määriteltäviä katseita ja huokauksia.

Romaanihan kertoo Marysta ja Colinista. He eivät ole naimisissa, mutta kuitenkin omaavat pitkän yhteisen historian. Nyt eräänlainen, erillään asuva avopari on lähtenyt nauttimaan yhteisestä lomamatkasta. Pitkästyminen ja kuumat päivät vaivuttavat molemmat uniharsoon, josta toinen parivaljakko, Robert ja Caroline heidät hereille ravistavat. Pyörähtää käyntiin varsinainen lumipalloefekti, jolla on arvaamattoman rankat seuraukset.

Vieraan turva on kummallinen lukuelämys, joka ei ehkä ensimmäisellä kerralla ihan täpöllä aukene. En varsinaisest menettänyt kirjailijalle sydäntäni, mutta siitä huolimatta kiitän kuumeisesta lukuelämyksestä. Elokuvaversion taidan jättää suosiolla väliin...


Romaanin ovat lukeneet ainakin
Erja 
Leena Lumi ,
Sanna,
Jaana
Katja
Kuutar

***

"Onnistuneen loman juju on siinä että sen ansiosta haluaa lähteä kotiin."


12 kommenttia:

 1. Vieraan turvan lukee monta kertaa...Nyt mun niin tekee mieli tarjota sinulle aivan yhtä ohutta McEwania eli Rannalla, joka on hyvin monien suosikki tältä mainiolta brittikirjailijalta.

  Hyvin suosittu ja jännän trillerimäinen on Lauantai, joka muistuttaa paljon Kochin tyyliä...tai Kochin tyyli muistuttaa sitä.

  Edelleenkin: Älä katso sitä traileria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, nyt päällä valtava kirjaruuhka, mutta katsotaan Rannalla sopivassa saumassa... Ihan hirvittää, kun syksy tulee, koska kuvittelin kesän olevan "hiljaista" aikaa. Vielä mitä!

   Lääkäri loppusuoralla, voi taivas mikä teos.

   Poista
 2. Tykkään tuosta kansikuvasta tosi paljon. Kirja on vielä lukematta. Kirjoja on vain niin paljon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kiitos kansikehuista :)

   Niinpä, kirjoja on... valtavasti. Kaikkea ei ikinä ehdi.

   Poista
 3. Upea tuo ottamasi kuva, tykkään! <3

  Minulla on tämä kirja pakko lukea -listalla ja kiinnostus lisääntyi juuri luettuani mietteesi. Innostuin McEwanista luettuani Sementtipuutarhan. Aiemmin olin lukenut vain Sovituksen, josta myöskin pidin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, tämä on aika hidastempoinen, mutta ne pohjavirrat, ne pohjavirrat...

   Kiitos kansikehuista, ystis! ♥

   Poista
 4. Upea tuo ensimmäinen kuva! Vau :)

  Minä en ole päässyt McEwaniin oikein kiinni, myönnän ihan suoraan. Jotain siinä on mikä ei oikein saa syttymään...Pitäisi varmaan kokeilla uudestaan, Lauantaita en ole vielä lukenut, josko jossain vaiheessa :)

  Ihanaa alkanutta viikkoa!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, vähän samat mulla. Kaikki ei ole kaikille, vaikka ymmärrän, todellakin, kirjailijan tenhon.

   Kiitos kansikehuista, joskus näissä onnistuu ;)

   Sitä samaa sulle, hani ♥

   Poista
 5. Oi, ihana tuo alkukuva. :)

  Juuri kirjoittelin samasta kirjasta. Tämä tuli luettua lukumaratonin aikana ja minä kyllä vaikutuin. Takana on muutama muu McEwan ja mies on päässyt niiden myötä jo lempikirjailijoideni joukkoon. Suosittelen ainakin Sovitusta ja Rannalla. :)

  VastaaPoista
 6. Yhdyn edellisiin ylistäjiin: kuva on upea! Vieraan turva minulla on vielä lukematta, mutta hyllyssä se jo odottelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulia, kiitos ♥

   Ne loppumattomat kirjahyllyssä odottelijat... :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥