tiistaina, heinäkuuta 05, 2016

Jussi Adler-Olsen; Poika varjoista


Marco Effekten 2012, suom. Katariina Huttunen ja Gummerus 2016, 552s.

Poika oli kuin perhonen, joka räpytti siipiään Etelä-Amerikassa ja sai aikaan myrskyn Japanissa.


Kaikkihan me olemme nähteen likaisiin vaatteisiin pukeutuneita kerjäläisiä, jotka istuvat katukivetyksellä muki edessään. Millaisia tarinoita he kantavat sulkeutuneiden kasvojensa suojissa? Millaisia tragedioita, ehkä huijauksia? Mustalaispoika Marco, viisitoistavuotiaaksi pienikokoinen ja vikkelä kuin kärppä, on päätynyt Kööpenhaminaan setänsä Zolan johtaman siirtolaisryhmän mukana. Zolalle he työskentelevät, kerjäävät, siinä missä myös tyhjentävät ammattimaisesti tanskalaisten taskut.


Hän näki hyvin, että aidan taakse ilmestyi lisää sinisiä vilkkuvaloja, mutta täältä häntä ei saataisi kiinni, sillä hän tunsi tien, joka kulki pantomiimiteatterin takaa teollisuusrakennuksen laajennusosalle, yhtä hyvin kuin omat taskunsa. Ei ollut temppu eikä mikään livahtaa ravintoloiden takaa ja kiivetä teräspalkkien ja betonin punosta pitkin, kun nimi oli Marco.


Eräänä iltana Zolan armottomaan hallintotyyliin muutenkin kyllästynyt Marco kuulee sattumoisin keskustelunpätkän, jonka jälkeen kaikki muuttuu. Nuori, hyväsydäminen poika ei voi olla enää mukana ryhmän harjoittamissa raakuuksissa, hänen on tehtävä kipeä valinta. Suoranainen orjuus, joka tarjoaa kuitenkin ruokaa, kodin, turvaa. Vai vapaus ja armoton katu? Seuraavassa hetkessä Marco pakenee henkensä edestä.

Poika varjoista alkaa, kun hirvittävä petos paljastuu lukijalle. Se, kuinka Marcon tarina nivoutuu yhteen rikoksen kanssa, joka tapahtuu niinkin kaukana kuin Afrikassa, jää Jussi Adler-Olsenin taitaviin käsiin.  Osasto Q:n tarina puolestaan jatkuu siitä mihin edellinen osa, Tapaus 64 meidät jätti. Ja kuin sattuman sanelemana, Carl Mørck etsii nyt Marcoa...

Kirjailijalle tuttuun tyyliin myös tämä uusin sisältää puhuttelevan juonensa ohessa hersyvää huumoria ja kipakkaa dialogia Assadin ja Carlin välillä. Ilmassa sinkoilee kamelivertauksia, itämainen tee tuoksuu.


"Outoa kun ikkunat ovat auki", hän sanoi kahden minuutin kuluttua Assadille. "Miten sinulla sujuu kiipeäminen?"
Assad suoristi housujaan. "Minulla ja apinalla ei ole muuta eroa kuin banaani." Hän nauroi sydämellisesti.

Carl ei ollut varma, ymmärsikö sen täysin.


Ehken retkahtanut tähän uusimpaan aivan samanlaisella intohimolla kun sarjan aiempiin osiin. Poika varjoista on alleviivaten miesten kirja. Ja siinä juostaan lujaa.


***

Kirjasta on blogattu ainakin Lukulampussa.


4 kommenttia:

  1. Minulla Adler-Olsenit tyssäsivät heti sarjan toiseen osaan. Seuraavatkin osat olisivat varmasti hyviä, mutta nyt tuntuu ilmestyvän niin valtavasti laadukkaita skandidekkareita, että kokonaiset sarjat saavat jäädä jos lukemattomia osia pääsee vähänkään kasaantumaan. Täytyy ehkä vielä kuitenkin harkita asiaa uudelleen lomalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lilli, näitä dekkarisarjoja nousee kuin sieniä sateella ja välillä on pakko karsia :) Minäkin mietin jaksanko seurata Jussia, jos tyyli alkaa tämmöiseksi menemään...

      Poista
  2. "Pullopostin" ja "Metsästäjän" jälkeen tartuin uusimpaan optimistisin odotuksin, mutta vaikka tässäkin sekä huumori, dialogi että persoonainpiirtokin pelaavat, niin lukukokemus jäi jotensakin hajanaiseksi ja harppovaksi. Ei siis myöskään retkahdusta vaan hienoinen notkahdus:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopa muuta, notkahdus todella! En ole ikinä aiemmin pitkästynyt Assadin ja Carlin seurassa... Toivotaan, että seuraava Jussi palauttaa taas sarjan ruotuun :)

      Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥