torstaina, elokuuta 13, 2009

Ruth Rendell; Kerro, kerro kuvastin

464s.

”Vangitsee lukijansa ilman poliisivoimia”

Satujen maailmassa komea prinssi pelastaa kauniin prinsessan ilkeän äitipuolen kynsistä ja vie hänet linnaansa. Siellä he elävät onnellisina elämänsä loppuun asti.Mutta todellisuudessa haaveet saattavat muuttua kammottaviksi painajaisiksi.Teddy Grex on elänyt ankean lapsuuden vailla hellyyttä ja hoivaa. Hänestä kasvaa yksinäinen nuorimies, joka janoaa kauneutta. Koulunsa kevätnäyttelyssä hän törmää elämänsä naiseen. Suloinen Francine Hill on hänelle ilmielävä satujen prinsessa. Teddy haluaa Francinen omakseen. Mutta Francinella on äitipuoli, joka ei aio irrottaa otettaan tytöstä. Vain hänellä on avain Francinen lapsuuden saloihin.Ennen kuin prinssi ehtii ahdinkoon joutuneen prinsessansa avuksi, hän on jo tappanut kaksi ihmistä…

Kerro, kerro kuvastin on hyytävä psykologinen trilleri kahden rakkautta vaille jääneen nuoren elämästä. Ruth Rendell näyttää kyntensä goottilaisten kauhutunnelmien luojana ja pyörittää nerokkaan pääjuonen ohella lukuisia nautittavia sivujuonia, joista ei puutu hiuksia nostattavia käänteitä. Lontoo elää ja hengittää aistivoimaisena romaanin jokaisella sivulla.

***

Ehkei ollut aivan otollisin aika tutustua Rendelliin. Kaksi viimeksi lukemaani kirjaa vain olivat niin loistavia, että olisivat jättäneet minkä tahansa teoksen varjoonsa...

Siinä missä Enkelipeli onnistui samankaltaiselta miljööltään ja tunnelmaltaan olemaan oikeasti hyytävä, tämä toi mieleen pintasilauksen. En tiedä, jostain syystä teos vain jätti minut täysin kylmäksi. Alku takkusi, jossain vaiheessa pääsin edes vähän sisälle romaaniin ja sitten olinkin taas ulkona.

Rendellillä on oma tyylinsä, jotenkin kliinisen etäinen, josta pitkälti puuttuu Fossumin kaltainen lämpö. Kaikki kirjan henkilöt olivat tavallaan pahiksia, eikä kukaan onnistunut myötätuntojani herättämään (paitsi, no, ehkä sadun prinsessa, mutta laimeaksi jäi). Haen kirjoilta jonkinlaista vertaistukea, ja tässä samaistumiskohdetta oli mahdotonta löytää.

Moitteista huolimatta, varmasti tästä moni pitääkin ja saatanpa joskus testata muita Rendellin teoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥