torstaina, toukokuuta 27, 2010

Tiina Lymi; Susi sisällä

Vesa on täydellinen aviomies. Hän antaa vaimolleen Tuulalle laskuvarjohypyn synttärilahjaksi, ostaa kukkia ja kalliita astioita, ei juo, ei lyö, puhuu ja pussaa. Hän on hyvä isä kahdelle lapselle, insinööri ja oikea luottojätkä. Mutta. Jossain välissä Vesa ehtii suutelemaan tuntematonta naista kadulla. Onko harha-askel ainoa vai onko niitä enemmän?

Tiina Lymin samannimiseen näytelmään perustuva esikoisromaani on yllätyksellinen ja hulvaton parisuhdetarina pettämisestä ja petetyksi tulemisesta.

***

Hyvien kirjojen putki jatkuu! Tämänkin bongasin Kirjavinkeistä ja romaani kyllä kannatti lukea. Lymi on oivaltanut jotain syvällistä parisuhteista, miehen ja naisen eroavaisuuksista ja samalla ihmismielen aina mielenkiintoisista liikkeistä. Vaikka tarinan Vesa olikin pohjimmiltaan joka naisen painajainen, Lymi oli onnistunut pääsemään myös hänen päänsä sisään koskettavalla tavalla, eikä lukija voinut olla tuntematta edes vähän myötätuntoa petturia kohtaan. Tuulan korttitalon romahdusta puolestaan teki kipeää seurata.

Kerronta itsessään oli napakkaa ja varsinkin romaanin alun dialogit aivan hullun hauskoja. Kirjan pystyi näkemään lukiessa näytelmänä, johon teos perustuukin, ja ainakin itse eläydyin kirjaan täysillä.

Vaikka tarina olikin tragikomiikan huipentuma, paikoin kirja kosketti syvältä. Varsinkin lasten suhtautuminen vanhempien aviokriisiin oli raastavaa luettavaa.

Minä suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥