tiistaina, kesäkuuta 21, 2011

Kim Echlin; KadonneetElegantti ja mieleenjäävä kertomus rakkaudesta ja julmuudesta.

Anne on 16-vuotias kanadalaistyttö, joka asuu kahdestaan isänsä kanssa Montrealissa. Hän tutustuu hieman itseään vanhempaan Sereyhin, joka on paossa Pol Potin Kambodžan hirmuhallintoa. Anne ja Serey rakastuvat toisiinsa ja viettävät toistensa kanssa paljon aikaa Annen isän vastustuksesta huolimatta. Mutta kun Kambodžan rajat aukeavat, Serey ei voi olla palaamatta kotimaahansa etsimään perheenjäseniään. Yhteys Annen ja Sereyn väliltä katkeaa 11 vuodeksi, kunnes Anne uskoo näkevänsä Sereyn television uutislähetyksessä. Anne jättää työnsä, luopuu asunnostaan ja lentää Phnom Penhiin etsimään ensirakkauttaan. Hän löytää Sereyn, ja rakkaus heidän välillään syttyy uudelleen. Anne kuitenkin huomaa, että Serey on muuttunut. Kuoleman kentillä käydessään ja paikallisten kanssa puhuessaan hän alkaa oivaltaa, minkälaiset kammottavat painajaiset piinaavat Sereytä öisin. Hän saa katkerasti kokea, että elämä runnellussa maassa ei vieläkään ole turvallista.

Kadonneet on paitsi koskettava rakkaustarina, myös vähäeleisesti kerrottu ja juuri siksi erittäin vaikuttava kuvaus sodan ja vainon jalkoihin jääneistä. 


***
 
Välillä on kiva piristää itseään dekkarin sijaan rakkaustarinalla. Kadonneet ei aivan piristävimmästä päästä genreä ollut, ja itse asiassa sodan kauhut ajoivat paikoin romantiikan yli. Kuitenkin teoksessa käsiteltiin kahden ihmisen tunteita, joita edes hirveät olosuhteet eivät lannistaneet. Rakkaus kirjassa on uhrautuvaa ja kaikennielevää, eli juuri sellaista millaista sen parhaimmillaan pitäisikin olla.


Toisaalta romaanissa heräsi henkiin sodan runnoma maa, ja yksityiskohdat olivat puistattavia. Echlin kirjoittaa värikylläisesti ja runollisen kauniisti, mutta eleettömästi. Tuntui siltä, että tarinasta olisi saanut paljon enemmänkin irti, mutta kirjailijan tyylillä henkilöt jäivät minusta etäisiksi. Harmi sinänsä. 


Jokatapauksessa tarina oli kaunis ja koskettava. Ei ehkä ihan lukuelämys minun makuuni, mutta uskoisin monen tähän kirjaan ihastuvan. Kannattaa kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥