lauantaina, kesäkuuta 18, 2011

Minna Havukainen; Puerperium


Puerperium koostuu Minna Havukaisen Gravitest+ ja Puerperium-näyttelyiden valokuvista, vastasynnyttäneistä äideistä vauvoineen. Synnytysosastolla otetuissa muotokuvissa kohtaavat synnyttäjien intiimi ja kollektiivinen kokemus. Jokainen synnytys on erityinen, ja samalla osa sairaalan arkisena toistuvaa järjestystä. Realistiset mutta kunnioittavat kuvat tallentavat ainutkertaisen tapahtuman ja tarjoavat ajateltavaa myös niille, jotka eivät ole itse synnyttäneet.

Valokuvien lisäksi teoksessa on kaksi esseetä, joissa analysoidaan Havukaisen valokuvia ja pohditaan niiden yleisempää kulttuurista merkitystä. Äänessä ovat VB-valokuvakeskuksen johtaja, FT Johanna Frigård, kuvataiteen professori Teemu Mäki sekä äidit, joiden haastatteluista on koottu kuvatekstejä valokuvien yhteyteen. Kirjan graafisesta suunnittelusta vastaa Erkki Tuomi.

***

Koska itse olen synnyttänyt, ja (toivottavasti pian) tulen taas synnyttämään, teki mieli lainata tämä valokuvateos.

Synnyttäminen on äärimmäinen extreme-kokemus jossa hirvittävä kipu yhdistyy euforiaan. Joku runollinen tyyppi on sanonut, että vauvat on haettava kuoleman rajalta. Kieltämättä osuva ilmaus. Ja kun vauva viimein syntyy ja hiukan sen jälkeen napataan valokuva, on tulos paljaan intiimi. Äidit ja vauvat ovat omassa kuplassaan, taikapiirissään, joten kuvissa on jotain todella maagista. Äitien ilmeistä kuvastuu hämmennystä, ylpeyttä, uhmaa ja pelkoa. Ulkonäkö on mielessä viimeiseksi, joten kuvia on moitittu myös rumiksi. Se on voi voi, jos joku realistiset ja kauniit otokset niin kokee.

Kirjassa on äitien kommentteja ja tekstiviestejä aiheeseen liittyen tyyliin "Hei Minna. Pieni tyttöni syntyi 4,29 viimeyönä. Laita viesti koska haluat tulla kuvaamaan? Nyt nukkuu ekaa sikiuntaan meidän maailmassa. Oon vielä vähän sekaisin. että olen sekaisin."

Kaikki kunnia rohkeille naisille, jotka antoivat kuvata itseään ns. välitilassa! Suosittelen vaikkapa vauvakuumeisille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥