tiistaina, kesäkuuta 14, 2011

Natascha Kampusch; 3096 päivääVuonna 1998 kadonneesta itävaltalaisesta Natascha Kampuschista tuli maailmankuulu elokuussa 2006, kun hän onnistui pakenemaan sieppaajaltaan. Wolfgang Priklopil oli pitänyt tyttöä vankina autotallinsa lattian alla muutaman neliön kopissa 3096 päivää. 22-vuotias Kampusch paljastaa nyt ensimmäistä kertaa kaiken vankeudestaan. Priklopil pahoinpiteli tyttöä, piti häntä nälässä ja pakotti palvelemaan itseään. Seksuaalista hyväksikäyttöä Kampusch ei kerro kokeneensa, mutta hänen piti kutsua miestä "herraksi".Vankeutensa aikana Kampusch keskittyi selviämiseen, ajattelemaan vain seuraavaa päivää, ja haaveili salaa vapaudesta. Samana päivänä kun hänen onnistui paeta, Priklopil teki itsemurhan heittäytymällä junan alle.

"Omaelämäkerta tytöstä, jota pidettiin vankina kellarissa, on osoitus mielikuvituksen voimasta kaikkein kauheimman ahdingon edessä." - Guardian

***

Vuonna 2006 kun Kampuschin tapausta mediassa käsiteltiin, kuopus oli vastasyntynyt ja minun elo pyöri niin tiiviisti pikkuiseni ympärillä, etten muista kadonneesta tytöstä paljoakaan. Se jäi kuitenkin mieleeni, että ystävän kanssa asiaa puitiin, ja kauhisteltiin maailmaa, jossa lapset noin vain katoavat. Nataschan vankeusaika tuntui hirvittävän pitkältä.

Kun tytön vapautumisesta on tullut kuluneeksi viisi vuotta, hän tilittää ajatuksistaan ja selviytymisstrategioistaan rationaaliseen äänensävyyn. Kirja on mukaansatempaavasti ja hyvin kirjoitettu. Yksi keino, jonka avulla Natascha ei järkeään menettänyt oli hänen päätöksensä antaa vangitsijalle anteeksi. Koskettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥