maanantaina, syyskuuta 03, 2012

Tatiana de Rosnay; Mokka


Moka 2010, Bazar 2013 278s.

 "Kulta, oma lapsikultani, se mies löydetään. Malcolm, kuuntele. Se tyyppi löydetään, se joka ajoi päällesi ja lähti pakoon. Minä etsin sen miehen käsiini. Lupaan että etsin. Samantekevää, että poliisit ovat hitaita, samantekevää, vaikka siihen kuluisi kuukausia, samantekevää, vaikka minulle sanottaisiin ettei se onnistu, että tyyppi on kadonnut, minä löydän hänet. En tiedä tarkkaan, millä lailla, mutta löydän. Samantekevää, että isäsi on toista mieltä ja sanoo, että täytyy antaa poliisien tehdä työnsä. Samantekevää. Se tyyppi ei pääse kuin koira veräjästä. Minä vannon sen. Over my dead body."

Tässäpä kirja, joka jakaa blogimaailmassa mielipiteitä. Toisten mielestä teos on yhden Euroopan luetuimmaksi kuuluvan Rosnayn moka, kuten alkuperäisen nimen voisi vääntää. Toiset ovat tähän "jokaisen äidin painajaiseksi" tituleerattuun romaaniin tykästyneet.

Mokka on pienehkö, suloisella kannella siunattu romaani, joka kertoo nelikymppisen ranskalaisen Justinen tarinan. Romaani alkaa puhelinsoitolla, joka räjäyttää tavallisen perheen elämän. On tapahtunut järkyttävä onnettomuus Justinen ja Andrewn teinipojalle Malcolmille. Poika oli ylittämässä kaikessa rauhassa tietä, kun päin punaisia päräytti matkaansa hiljentämättä Mercedes. Mokanruskea sellainen. Malcolm jää koomaan, perhe epätoivoon. Naiivi mutta reipas Justine päätää löytää uskomattoman raukkamaisesti toimineen ajajan hinnalla millä hyvänsä.

Minä lukeudun teoksesta tykkäämisen suhteen pakkasen puolelle. Osasin odottaa, että teksi on käsittämättömän tökeröä. No, olihan se kieltämättä juuri sitä. Koin kuitenkin jankkaavan, itseään toistavan kerronnan Rosnayn tehokeinoksi viestittää Justinen hädästä. Löysin myös teoksesta aimoannoksen ironiaa mutta se jää hämärän peittoon, oliko tämä kirjailijalta itsetarkoitus... Vaikka Rosnay kertoo tarinaa Justinen hätäisellä äänellä, juoni jäi auttamattoman valjuksi. Alkuun tuntui, että luen kehnoa kioskikirjallisuutta mutta jossain vaiheessa joko kerrontaan totuin, tai sitten tarina vain alkoi viedä, koska romaanin loppupään luin mielelläni.

Ei tämä nyt aivan järkyttävän huono ollut mutta. Ei enää lisää tämänkaltaisia kirjoja minulle kiitos...


Susalta hiukan positiivisempi arvio kirjasta.

13 kommenttia:

 1. Kansi on kyllä aika ihana, mutta en aio näillä näkymin tätä kirjaa lukea. En viitsi haaskata aikaa tähän, koska minulla on lukupinossa paljon paljon kirjoja, jotka toivottavasti ovat parempia.

  VastaaPoista
 2. Annika, nimenomaan, tässä pitäisi olla iso hätä, mutta se ei välity lukijalle! Ja kieli on tökeröä. Tässä on maailman paras kirja rinnastettavaksi satuun keisarin uusista vaatteista: Kun lakeijat ja hoviväki aikansa hokevat, että alastomana kadulla kulkevalla keisarilla on uudet, hienot vaatteet, kansa alkaa niitä kehua laumana...Liepeen mukaan tämä nainen on yksi Euroopan luetuimpia kirjailijoita! Uskokoon ken tahtoo.

  Miten valitettavaa, etten perehtynyt Rosnayn tekstinäytteisiin ennen kuin otin kirjan lukuun. Elämäni eniten hukkaan menneet tunnit!

  Ja sitten vielä se, että jäikö tämän takia ehkä kustantamatta joku lahjakkaan kirjailijan teos, kirjailijan, joka osaa myös kirjoittaa...

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä, vaikka olen kirjan kanssa vasta puolivälissä menossa... Itse asiassa kirja jäi kesken sinne puoliväliin. Teksti on huonosti kirjoitettua, vaikka tarina periaatteessa onkin kiinnostava. Jos jaksan lukea loppuun, tämä saattaa päätyä sinne huonon kirjan viikolle, mutta saa nyt nähdä. :)

  VastaaPoista
 4. Hei apua, miten tähän kommenttiosioon saa vastaa-toiminnon laitettua? Ei ymmärrä!

  Tuulia, ei kannatta haaskata tähän aikaa! Nyt on tosiaan tullut kertaheitolla kasapäin mielenkiintoisia kirjoja. Odotan arvioitasi, veikkaisin, että luetaan jonkin verran samoja teoksia :)

  Leena, en olisi taatusti kirjaa lukenut, ellei se olisi ollut noinkin lyhyt. Kyllähän sie tästä varoittelitkin :) Paperin tuhlausta.

  Katja, suosittelen Mokkaa huonon kirjan viikolle, ehdottomasti :) Myös minusta aihe vaikutti kiinnostavalta ja rankaltakin. Rankkuus olisi vaatinut taidokasta kerrontaa eikä tällaista chik-littiä...

  VastaaPoista
 5. Minulla oli sopiva sauma selvästikin tällaiselle kirjalle "raskaampien" kirjojen välissä. Vaikka tunnistin kyllä ne sudenkuopat, joista moni arvosteluissaan on kirjoittanut, jotenkin tämä vain upposi minuun nyt hyvin. Toisessa tilanteessa/mielialalla olisin voinut olla kriittisempi ja lukemisen sijaan juuri takertua noihin sudenkuoppiin.

  VastaaPoista
 6. Rosnayn Avain on mielestäni erittäin hieno teos ja hyvin erilainen kuin tämä. Että vaikka tämä tuntuisi ihan diipadaapalta, ei kannata vielä kuitenkaan ko. kirjailijaa "teilata" huonona. Aika monella kirjailijalla jos kirjoittaa enemmän, tuntuu välillä tulevan teoksia, joiden taso on tyystin eri kuin aikaisemmissa.

  VastaaPoista
 7. Susa, kiitos tärkeästä kommentistasi!

  Minulta jäi puuttumaan tästä arviosta juuri se, etten tiedä ollenkaan millaisia kirjailijan aiemmat teokset ovat olleet. Onko tämän tyyppinen kerronta hänen juttunsa vai käyttikö hän töksähtävää tyyliä vain Mokassa ikään kuin tehokeinona.

  VastaaPoista
 8. Näin minä sen koen, että se töksähtelevä tyyli on nimenomaan keino ilmentää Justinen sisäistä ajatusmaailmaa hädän hetkellä. Avaimessa ja Viimeisessä kesässä kun ei ole mitään tuollaista. Harmillista jos moni kokee, että kirjailija ei osaa kirjoittaa, koska kyse on tässä kirjassa tarkoituksellisestä keinosta.

  Kokeileppas sitä Avainta joskus, se on kyllä hurjan hyvä.

  VastaaPoista
 9. Avain täytyisi varmasti lukea ihan tasapainon vuoksi! Siinäkin on kieltämättä mielenkiintoinen juoni.

  VastaaPoista
 10. Minulta jäi kirja kesken. Nyt, kun olen lukenut arvioita eri blogeista, olen tyytyväinen etten käyttänyt aikaani enempää siihen.
  Jos jokin kirja tökki jo alkumetreiltä,se jää auttamattomasti lukematta. maailmassa on niin paljon hyviäkin kirjoja.

  Olen esim. lukenut Laila Hirvisaaren (ent. Hietanen) kaikki teokset ja pitänyt lukemastani. Tämä viimeinen hänen teoksensa:Minä, Katariina , on edelleen kesken. En vaan pääse sisälle siihen. Se on kuin jonkun muun kirjoittama kirja.

  VastaaPoista
 11. Hanne, tuo on kyllä ihan totta, hyvältä kirjailijalta voi tulla myös vähemmän mukaansatempaavia teoksia. Minulla on kesken yksi supersuositun kirjailijan romaani, johon en päässyt sisään, en millään. Luen nyt jotain muuta väliin ja koetan myöhemmin uudestaan.

  Maailman on täynnä niin hyviä kirjoja, ettei tosiaan kannata tuhlata aikaa sellaiseen, joka ei oikeasti kanna. Minä olen hirmuisen huono jättämään romaaneja kesken, se on taito, jota olisi harjoitettava.

  VastaaPoista
 12. Luulen, että tämä kirja jää minulta lukematta. Toisaalta kiinnostaa kovastikin, mutta aihe on liian läheinen minulle. Oma läheiseni on kokenut saman kohtalon. Tosin yliajaja ei paennut paikalta. Mutta elämä lopulta pakeni pitkällisen sairastamisen jälkeen.

  VastaaPoista
 13. Voi kamala Elegia! Oli suru kuulla mutta kiitos kun jaoit. Mokkaa en suosittelisi kankean kerronnan takia. Kirja yrittää tehdä vakavasta aiheesta kevyttä viihdettä, huono yhtälö :/

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥