lauantaina, tammikuuta 24, 2015

Anna-Leena Härkönen; Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

Otava 2015, 173s.

Prinsessoja kävi välillä todella sääliksi. Ei ole kovin mukavaa olla jatkuvasti vehkeilyn välikappaleena ja tulla naitetuksi milloin kenenkin tuntemattoman  sekoboltsin kanssa. Varsinkaan kun siihen aikaan ei tiettävästi ollut mielialalääkkeitä.

Tadaa, tässä tulee kevään ensimmäinen arvostelukappale, Otavalle kiitos!

Anna-Leena Härkösen uusin on nimensä mukaisesti kokoelma suomen ihanimman kirjailijan kirjoitelmia, jotka rohkaisevat, naurattavat, ilahduttavat. Yksinkertaisesti vapauttavat. Ihana nähä! on teos, joka jokaisen naisen pitäisi lukea. Oikeastaan sellainen, jota voisi kestokuljettaa mukanaan käsilaukussa. Ikään kuin henkisenä tukena. Koska elämä on meille kauniimman sukupuolen edustajille toisinaan (yleensä aina) kovaa. Äidit kokevat jatkuvaa syyllisyyttä, tekivät sitten noin taikka näin. Pahimpia syyllistäjiä ovat toiset äidit. Yksinmatkustava nainen joutuu monenlaisen ahdistelun kohteeksi. Asiakaspalvelijat tylyttävät, ulkoilmaelämä on aivan liian yliarvostettua, ampiaiset vainoavat ja mies katsoo pornoa.

Olen yrittänyt laimentaa vihaani ajattelemalla: "Ei ne voi sille mitään että ne on ampiaisia. Ei ne halua mulle mitään pahaa."
Mutta kun ne haluavat. Ja kyllä ne sille jotain voivat että ovat mitä ovat, onko pakko olla olemassa, tappaisivat itsensä.

Ja kaiken tämän keskellä pitäisi vielä osata pitää huolta itsestään siinä määrin, ettei mahamakkara muistuta 80-luvun vatsalaukkua.... Vaikka toisaalta nainen ei ole koskaan oikean kokoinen.

Härkösen Ihana nähä! on teos, jonka ahmaisee, kirjailijaa lainatakseni, kuin vaahtokarkkipussin. Ja uskokaapas kanssasisaret että tästä ei tule sokerihumalaa, ähkyä eikä syyllisyyttä. Päinvastoin se jättää perusteellisesti tsempatun olotilan.

Rakastavasti suositellen!


Yksi ystävistäni on tuskaillut koko ikänsä kilojensa kanssa.
- Miksi mä en voi näyttää tolta, hän kysyi kerran mieheltään ja osoitti jotain valokuvamallia, joka keekoili bikineissään vesirajassa.
- Ensinnäkin sä olet ihana, mies vastasi. - Ja toiseksi, jos sä haluaisit näyttää tolta, niin sun pitäisi viettää kaikki valveillaoloaikas kuntosalilla. Elämä on liian lyhyt hukattavaksi kuntosaleilla.

***

Teoksesta on lumoutunut myös Susa


6 kommenttia:

 1. Olen varannut tämän kirjastosta. Olen lukenut kaikki Härkösen kirjat. Mukavaa viihdettä ja huumoria ja komiikkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, tuon täydentävämmin ei voisi tätä luonnehtia! :) ^^

   Poista
 2. Kuulostaapa ihanalta! Minäkin taidan varata kirjastosta. :) Härkönen on mahtava kirjailija, olen lukenut häneltä lähes kaikki kirjat. <3 Lyhyet tekstit edelleen hieman pelottavat, mutta Härkönen varmasti toimisi myös lyhyissä teksteissä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, tsemppaan sua kovasti kokeilemaan <3 Olen ihan varma, että pitäisit. Ja Härkönen on tosiaan suomen parhaimpia kirjailijoita!

   Poista
 3. Sain juuri tämän itsekin luettua, ja täytyy sanoa, että juuri tuo "tsempattu olotila" on kyllä aivan totta. Sellainen olotila tästä jää. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pääsit samoihin sfääreihin! :) Pakko lukea uudelleen Härkösen kirjoituskokoelmat.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥