perjantaina, tammikuuta 23, 2015

Salla Simukka; Toisaalla2012 Tammi, 233s.
- Kerro. Mä haluan, että sä kerrot. Mä haluan ymmärtää. Ymmärtää.
Taas Emmi toisti sen sanan.
Voi Emmi. Ehkei sitä voisi ymmärtää.

Missä: Helsingissä, lähitulevaisuudessa

Miksi: Koska Jäljellä -teoksen toinen osa.

Stoori: Toisaalla on tiiviisti sidoksissa sisarusteokseensa, se näyttää vain kuvan kääntöpuolen. 18-vuotias nörttipoika Samuel on nyt päähenkilön roolissa. Ja hän on epätoivoisen, peruuttamattoman rakastunut edellisen kirjan päähenkilöön, Emmiin. Pojan osa ei ole kadehdittava. Päivärytmi, ryhti aivan kadoksissa. Ei työpaikkaa, tyttöystävästä puhumattakaan. Päivät soljuvat ohitse tietokonepelien maailmoissa. En voi olla vertaamatta Samuelia Wadeen Ready Real One:ssa. Molemmat ovat itseironisia, liikuttavan herttaisia tyyppejä

Jos rakastuneena oleminen oli tällaista, niin lauluissa ja elokuvissa oli liioiteltu roimasti tunteen mahtavuutta. Aivan perseestähän tällainen oli.

Kenelle: No tietysti nörteille! Jäljellä -kirjan lukeneet tähän luonnollisesti tahtovat tutustua, koska pakkohan heidän/meidän on saada tietää mitä tapahtuu Emmille.

Tunnelma: Haparoivampi kuin edeltäjässään. Vaikka selkeästi yritystä on, aivan samaan jännityselementtiin ei nyt päästä sukeltamaan. Sen sijaan tässä syyllisyydellä ja vastuulla on oma painava jalansijansa, joka tuo omalaista väreilyä tekstiin.


Plussat: Lukiessa on ehdottoman tärkeää pitää mielessä se tosiasia, että Toisaalla on eri kirja kuin Jäljellä. Minä en tässä onnistunut ja siksi lukuelämys jäi köykäisemmäksi kuin sisaruksen parissa. Tässä samoja asioita lähestytään eri näkökulmasta. Eri henkilön silmin, eri tavalla. Kysymykset saavat tyhjentävät vastaukset. Mikä on hyvä. Lisäksi kirjan päähenkilö on äärimmäisen sympaattinen teinipoika, jota tekisi mieli rutistaa. Olin havaitsevinani tällä kertaa enemmän huumoriakin.

Miinukset: Oikeastaan tuossa yllä olen jo miinustellut mielestäni ihan riittämiin. Ei tämä jatkis/pari mikään huono ole, se ei vain ylettänyt sille tajunnanräjäytystasolle johon Jäljellä upotti.

Yleistä: Nuorten / nuorten aikuisten dystopiat alkavat käydä jo vähän tutummiksi. Seuraavaksi, kun aikaa on, tahdon lukea "vanhemmalle" väestölle suunnattua kirjallisuutta genren rajoissa. Mielenkiintoinen, monipuolinen aihe, jossa on vain mielikuvitus rajana. I like.

Muualla

- Voidaan lopettaa, jos susta tuntuu liian pahalta.
- Ei voida, Emmi vastasi ja niiskaisi. - Vaikka musta tuntuukin liian pahalta.Helmet-haaste osa 48. Kirja, joka kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin sinä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥