sunnuntaina, maaliskuuta 04, 2018

Lucia Berlin; Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksiaA Manual for Cleaning Women: Selected Stories by Lucia Berlin 2015, suom. Kristiina Drews 2018 (2. painos), 293s.


"Paahtovanukasta?" hän kysyi minulta. Nyökkäsin. "Paahtovanukasta", hän sanoi puhelimeen. Sitten Bella soitti hotellin myymälään ja tilasi uimapuvun kokoa 8, värikyniä, kaikkia mahdollisia leluja mitä valikoimasta löytyi, ja muotilehtiä. "Mitä jos jäädään tänne! Unohdetaan koko joulu!"Tästä tulee yksi vaikeimmista kirjoittamistani postauksista. Koska. En ensinnäkään juuri lue novelleja, en edes pidä niistä (paitsi Lucia Berlinistä, näemmä), novellit ja runot menevät yhdessä samaan kategoriaan nimeltä liian henkilökohtaiset. Ehkä näitä tyylilajeja on typerää verrata toisiinsa, sitä paitsi runot ovat elämäni suola jota säännöstelen niukasti, mausteeksi.

Ja kuitenkin Lucia Berlinin novellikokoelma on kuin yhtä suurta runoteosta. Lydia Davisin Alkusanat, Stephen Emersonin Johdanto sekä loppukatkealma naisesta itsestään kertovat jo kaiken oleellisen.


Proosa kynsii itsensä ulos paperista. Siinä on elinvoimaa. Se on paljastavaa.Huikean monipuolisen elämän elänyt Lucia Berlin (1936-2004) ammentaa kokemastaan; hän on kirjailija, hän on kirjallisuuden opettaja, hän on äiti, alkoholisti, yksinhuoltaja. Kokenut köyhyyden, kokenut rikkauden. Hän on vallaton ja vahva, hän on haavoittuva ja herkkä. Aivan kuten novellinsa.


Blumeilla on runsaasti pillereitä, ylettömästi pillereitä. Rouvalla on piristäviä, herralla rauhoittavia. Herra tohtori Blumilla on belladonnaa. En tiedä miten se vaikuttaa, mutta toivoisin että se olisi minun nimeni.Mutta kaikki tämä on luettavissa itse teoksesta. Henkilökohtaisempi osuus on vasta edessä. Ja kuinka minä kaipaankaan savuketta tuekseni! Lucia, sinä todella käänsit auki sisimpäni yksinkertaisin lausein, monitulkintaisin tarinoin. Jäin miettimään mitä juuri tässä ja nyt tahdot kertoa. Novellit viihdyttävät, kyllä, tarinoiden elämää hämmästelevä myötätuntoinen ote pakahduttaa. Ja kun tämä tarjoillaan mustan huumorin sitomana pakettina, tiedän Berlinistä tulleen yksi kirjallisista tosirakkauksistani.

Jokainen kertomus on ainutlaatuinen helmi, kirja on helminauha, jota voi tarkastella yksittäisinä osasina, jopa yksittäisinä lauseina.


Sinä päivänä leikkikentällä minä tiesin, että en koskaan elämässäni kuuluisi joukkoon. En olisi ainoastaan erilainen kuin muut, minua ei ikinä hyväksyttäisi mukaan porukkaan.Novelleissa on tarttumapintaa niin monenlaisille, eri elämäntilanteissa kamppaileville naisille. Toisinaan ne tuudittavat nauttimaan huumaavista tuoksuista, mehevistä maisemista auringon paahtamilta niityiltä merenalaiseen maailmaan.

En ole uskaltanut hirmuisen tarkasti vielä lukea muiden mielipiteitä Siivoojan käsikirjasta, mutta toki tiedostan vastaanoton olleen positiivista. Itse emmin kirjan kanssa, novellit, äh, en osaa lukea novelleja, mutta onneksi Leena Lumi totesi osuvasti että teoksen voi kohdata päiväkirjanomaisesti. Ja niin minä kokeilin ja niin minä rakastuin. Voi Lucia!Arvet ovat rumia, hirveitä. Mutta ne ovat nyt sinua. Ja sinä olet nainen, senkin hölmö! Ilman Alfonsoasi ja tätä rintaa sinä voit olla enemmän nainen kuin koskaan ennen, voit olla ihan oma naisesi!
6 kommenttia:

 1. Sama juttu, en ole uskaltanut lukea muiden kirjoituksia kirjasta, kun ostin kirjan vasta tällä viikolla.

  Aurinkoa päivääsi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, tämä on paras ottaa ihan "puhtaalta pöydältä" ja antaa vain tekstin viedä :)

   Kiitos sitä samaa sinulle ihana ♥

   Poista
 2. Kiitos Annika hyvästä kirjan esittelystä. Itse en ole tätä lukenut, mutta olen kyllä huomannut että tästä kirjasta pidetään todella paljon. Mukavia talvipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Anneli ja sitä samaa! Olette mielessä päivittäin ♥ Kirjaakin suosittelen :)

   Poista
 3. Olin iloinen kun oli pakko palauttaa kirja. Joku oli sen varannut. Hyvä juttu.
  Hesarissa oli iso juttu kirjailijasta ja siksi olisinkin halunnut oikaista johdannon yli ja siirtyä suoraan asiaan eli tekstiin.
  Novelli on lajina tuttu ja kovin paljon pidän kertomuksista lyhyessä muodossa.
  Nyt kävi niin että muutaman ekan luettuani melkein pyörryin. Oli pakko pitää taukoa ja sulatella. Ihana fiilis, nyt sulattelee mielessäni. Kauniita lauseita ja etenkin se tilanteiden sekamelskan soljuva kulku.
  Palautin kirjan, euron myöhästymismaksu. Lainaan uudestaan vai hankinko kotikirjastoon.
  Varovasti suosittelin läheiselle kirjakaverille.
  Voisko olla myös miesten makuun?

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, että tämä oli sinulle näin hieno kokemus. Minulle tämä oli vähän vaikea kokoelma, mutta ehkä pidin vähän etäisyyttä? Hieno teos kielellisesti joka tapauksessa.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥