keskiviikkona, marraskuuta 18, 2009

Noujoud Ali, Delphine Minoui; Nojoud, 10 vuotta, eronnutNojoud, 10 vuotta, eronnut on hätähuuto naisten ja lasten oikeuksien puolesta kaikkialla maailmassa. Se on tositarina jemeniläisestä tytöstä, jonka köyhä perhe lupaa vastoin tämän tahtoa vaimoksi kolmekymppiselle miehelle. Kukaan ei kuuntele Nojoudia, ja niinpä hän joutuu vaimoksi kaukaiseen syntymäkyläänsä, ja hänen perheensä jää kerjäämään pääkaupungin kaduille. Aviomies pahoinpitelee Nojoudia äitinsä hyväksyvän silmän alla. Nojoud ei saa enää käydä koulua eikä leikkiä muiden pihalla olevien lasten kanssa. Vihdoin hän saa kuitenkin taivuteltua mieheltään luvan käydä tapaamassa perhettään. Kaupungissa ollessaan Nojoud marssii eräänä aamuna oikeustalolle pyytämään avioeroa. Nojoudin tarina on koruttomuudessaan koskettava. Tapahtumat kerrotaan fiksun pienen tytön näkökulmasta, mutta kirja avaa lukijalle myös oven jemeniläiseen kulttuuriin. Nojoudin kertojaääni ei kerjää sääliä. Hän ei tuomitse omaa kulttuuriaan tai uskontoaan, vain oman isänsä ja aviomiehensä (ja heidän kaltaistensa miesten) käytöksen.

***

Aina välillä sitä ehtii vierailla toisten lukuihmisten blogeissa, ja bongailla hyviä kirjavinkkejä. Tämä kirja oli sellainen löytö.

Todella järkyttävää luettavaahan tämä oli, kuinkas muuten, kun kyseessä 10 vuotias lapsi, joka naitetaan sadistiselle kolmikymppiselle miehelle. Nojoud oli onneksi todella rohkea, kun uskalsi miehensä luota karata avioeroa vaatimaan. Kirjalla oli näin ollen onnellinen loppu, vaikka Nojoud ilmeisesti edelleen köyhissä oloissa joutuukin elelemään.

Nopealukuinen kirja, plussana värikäs kerronta kulttuurista lapsen silmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥