maanantaina, huhtikuuta 05, 2010

Andrea Maria Schenkel; Tapaus Kalteis

Pienen saksalaiskylän tyttö Kathie haaveksii elämästä suurkaupungissa. Hän saapuu 30-luvun lopulla kansallissosialismin valtaamaan Müncheniin. Tumma, sievä Kathie etsii naiivisti onnea ja todellista rakkautta. Vapaus maistuu makealta, mutta irrallisuuden tunne ajaa hänet jopa prostituutioon.

Pahin on kuitenkin vielä edessä, sillä paholainen kulkee polkupyörällä suurkaupungin katuja. Nuoria naisia löydetään ympäri Müncheniä pahoinpideltyinä ja surmattuina. Teoista epäillään Joseph Kalteisia, perheellistä miestä, arjalaista Kansallissosialistisen puolueen jäsentä. Helmojen alle hän on kyllä kurkistellut ja sian tappanut, mutta rikolliseksi hän ei tunnustaudu.

Tutkinnan edetessä uhreja tulee lisää. Kohdistuvatko syytökset väärään mieheen murhaajan mellastaessa vapaana?


Fiktiivisistä kuulustelupöytäkirjoista ja todisteista rakentuvan tarinan taustalla ovat tositapahtumat: sarjamurhaaja ja -raiskaaja Johann Eichhorn tuomittiin toisen maailmansodan sytyttyä vuonna 1939 teloitettavaksi giljotiinilla. Taidokkaassa rikosromaanissa Schenkel puhaltaa henkeä unohtuneeseen tapaukseen.

***

Schenkelin Hiljainen kylä yllätti positiivisesti erilaisen eleettömällä kerronnalla. Vaikka tämä kirja palkittu onkin (Deutscher Krimi Preis -palkinto 2008), minusta kirja oli melkoisen yhdentekevä. Äärimmilleen yksinkertaistettu teksti ei jaksanut enää toisessa teoksessa innostaa.


Välipalaluettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥