keskiviikkona, huhtikuuta 07, 2010

Henning Mankell; Savuna ilmaan

Ruotsin dekkarikuninkaan polttavan ajankohtaisessa trillerissä syyttäjä tutkii vakavaa talousrikosvyyhteä ja joutuu vastatusten kasvottomien vihollisten kanssa.

Kaksi miestä löytää linnustusretkellään luodolta keskeltä merta ihmisen pääkallon. Smoolantilaisen kaupungin nuori syyttäjä Louise Rehnström ottaa tehtäväkseen selvittää kallon alkuperän, mutta joutuu vain umpikujiin. Kunnes huhut alkavat kiertää: voisiko pääkallo olla pari vuotta sitten kadonneen liikemies Bengt Ingemarssonin? Ingemarsson oli käynnistänyt kaupungissa suuria investointi- ja rakennushankkeita, kadonnut ja jättänyt jälkeensä joukon rahansa menettäneitä kaupunkilaisia.

Kun Louise koettaa päästä perille huhujen todenperäisyydestä, joku tai jotkut alkavat toden teolla sabotoida hänen tutkimuksiaan. Dramaattiset tapahtumat avaavat Louisen silmät sille, kuinka kaupungin valtaapitävät - joukossa kenties hänen aviomiehensä - ovat käyttäneet hyväkseen kaupunkilaisten hyväuskoisuutta.

***

Mankellin uusimmat suomennetut aikuisten kirjat on toki luettava, vaikkei aihepiiri niin kovin kiinnostava olisikaan. Aiheesta on tehty tv-sarja, jota en ole nähnyt ja johon kirja mitä ilmeisemmin perustuu.

Kuten muissakin Mankellin suurenmoisista romaaneista, tässäkin pääpaino on yhteiskunnan epäkohdissa ja kirjailija asettuu tuttuun tapaansa heikkojen puolelle. Loistavaa.

Kirjan Louiseen oli helppo samaistua ja se teki kirjasta otteessaan pitävän. Mitä tästä vielä voisi sanoa? Mankell vain yksinkertaisesti osaa kirjoittaa vetävään sävyyn aiheesta kuin aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥