keskiviikkona, tammikuuta 19, 2011

Joyce Carol Oates; Kosto: rakkaustarina

Hurja pienoisromaani naisiin kohdistuvasta väkivallasta

Nuori yksinhuoltajaäiti Teena Maguire ja hänen 12-vuotias tyttärensä Bethie päättävät oikaista pikkukaupungin puiston läpi puolenyön aikaan. Lauma paikallisia nuoria miehiä raiskaa Teenan Bethien silmien alla ja jättää hänet maahan virumaan. Raiskaus on kiistämätön ja tekijät tuttuja, mutta saako paha oikeussalissa palkkaansa?

Yhteisö kääntyy Teenaa vastaan. Monien mielestä Teena teki virheen liikkumalla puistossa keskellä yötä, juorujen mukaan humalassa. Poliisi John Droomor ei kuitenkaan voi katsoa tapahtumia sivusta, vaan päättää ottaa lain omiin käsiinsä.

Joyce Carol Oates (s. 1938) on Yhdysvaltain tunnetuimpia ja arvostetuimpia kirjailijoita. Romaaniin perustuva elokuva saa Suomen ensi-iltansa marraskuussa 2010 ja sen pääosissa nähdään Samuel L. Jackson ja Heather Graham.

”Hämmentävä ja hätkähdyttävä... Jokainen luku on kuin räjähdys.” – Daily Telegraph


***

Tätä romaania on kehuttu niin monessa blogissa, että olihan minunkin pikku kirja luettava.

Takatekstin mukaan teos on hämmentävä. Indeed. Aika sanattomaksi tarina veti.

Kirjassa näkökulmia antavat niin tytär, joka joutui kammottavan raiskauksen ainoaksi silminnäkijäksi, kuin omalaatuinen poliisikin. Teenan mietteet jäävät pitkälti lukijan arvailujen varaan, mutta hänen riutumistaan seurataan surullisen tarkasti.

Oikeussalikohtaus se vasta lukijaa järkyttääkin, siinä kun käy ilmi, että koko raiskausta pidetään Teenan itsensä aikaansaamaksi onnettomuudeksi. Teena kun on yksinhuoltaja minihameessa. Raivostuttavaa. Näinkö oikeusjärjestelmä toimii?

Ajatustenherättelijänä kirja toimii mainiosti! Erilainen lukuelämys.

1 kommentti:

  1. En ole tästä kirjasta kuullutkaan, mutta totuus on se, että suuri osa ihmisistä on sitä mieltä, että raiskaus voi olla (ja usein on) naisen syytä. Tämä koskee sekä taviksille tehtyjä galluppeja, että oikeusjärjestelmää.

    Karmivin esimerkki on eräs tutkimus, jossa koehenkilöille näytettiin video (tai kerrottiin tarina?) miehen ja naisen kohtaamisesta, joka oli muuten identtinen, mutta toisessa versiossa mies raiskasi naisen lopussa ja toisessa kosi tätä. Koehenkilöiden mielestä kummassakin versiossa lopputulos oli perusteltu aiempien tapahtumien perusteella.

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥