sunnuntaina, tammikuuta 09, 2011

Riikka Pulkkinen; Totta

Finlandia-palkintoehdokas

Vetovoimaisen tekijän puhutteleva romaani muistin pettävyydestä, valheen armollisuudesta ja rakkaudesta.

Elsa tekee kuolemaa. Martti ja Eleonoora yrittävät totutella ajatukseen puolison ja äidin menettämisestä, vaikka suru painaa kyyryyn. Äidin olemassaolon haurastuessa katoaa Eleonooran lapsuudenmuistoiltakiinnekohta.

Tyttärentytär Anna unohtaa itsensä helposti ohikulkijoiden kohtaloihin. Maailma on hänelle kertomuksia täynnä. Sattumalta Anna saa tietää Eevasta, josta isovanhemmat ovat vaienneet vuosikausia. Eevan unohdettu tarina avautuu kerros kerrokselta. Perheessä lastenhoitajana toimineen nuoren naisen ääni vie 60-luvun alkuun, aikaan, jolloin pieni pilleri oli jo keksitty, muttei vielä uusia iskulauseita. Auki kiertyvät äitien ja tyttärien tarinat, joissa muisti pettää, koska se on armollinen vaihtoehto.

***

Kesti melkoisen kauan saada tämä kirja varauksen kautta kirjastosta. Jotenkin tulee aina pettynyt olo, kun saa tiskillä käsiinsä kauan kaivatun teoksen ja huomaa, ettei se mikään tiiliskivi olekaan, vaan paremminkin parissa illassa ahmaistava teos.

Kirjassa on n. 300 sivua, mutta jokainen niistä on tunteiden määrästä painava. Kerronta on kauniin runollista ja herkkää imelyyteen sortumatta. Ihmissuhteiden vaikeudesta tehdään monia hienoja oivalluksia. Itse tarina kiertyy Martin ja Eevan dramaattisen suhteen ympärille. Tulevaisuudessa Martin tyttären tytär toistaa samaa kuviota omassa elämässään.

Totta on mielestäni huomattavasti kirjailijan esikoisteosta Rajaa kypsempi ja syvällisempi teos. Se on surullisuudestaan huolimatta positiivinen ja kaunis lukukokemus, jollaisen jokaisen kirjaihmisen kannattaisi itselleen suoda.

Ehken jaksaisi lukea tämän kaltaista kirjallisuutta samaan tahtiin kuin jännäreitä, mutta niiden seassa teos loistaa lukuelämyksenä helmen tavoin.

4 kommenttia:

 1. Tätä kehuttiin jossain toisessakin blogissa, muuten ei kyllä kiinnostaiskaan yhtään. Mutta pitää varmaan tsekata jossain vaiheessa. :)

  VastaaPoista
 2. Suosittelen kokeilemaan!! :)

  Jostain syystä en päässyt blogiasi kommentoimaan. Noista Pakkasen kirjoista sen verran, että itsekin luin alkuun joitain kirjailijan vanhimpia kirjoja ja en tajunnut suosiota ollenkaan. Mutta noi uudemmat on selkeästi parempia!

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla mielipiteesi Totta -kirjasta. Kirjan piti lähteä pukinkonttiin, mutta unohtui omaan hyllyyn. Saankin lukea sen ihan itse. Hyvää kirjavuotta, Rachelle!

  VastaaPoista
 4. Lailaluu; Totta on aivan ihana teos, hyviä lukuhetkiä Sinulle kirjan parissa!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥