maanantaina, toukokuuta 16, 2011

Inger Frimansson; Pahaa pelkäämättä

 
Pahaa pelkäämättä on psykologinen jännitysromaani, joka sijoittuu Tukholman lähellä sijaitsevaan Hässelbyn pikkukaupunkiin. Hässelby on hyvin järjestetty keskiluokkainen paikkakunta, jossa ulkoisesti havaitsee hyvin vähän sosiaalisia ongelmia. Mutta mitä tapahtuu moitteettomien julkisivujen sisäpuolella?

Pahaa pelkäämättä kertoo 17-vuotiaasta lääkärin tyttärestä Monikasta. Joulupäivän iltana Monika karkaa kotoaan ja tapaa Josefin, joka tarjoaa hänelle majapaikan. Pian Monikan ja Josefin tuttavuus muuttuu painajaiseksi.

Inger Frimansson (s. 1944) on ruotsalainen kirjailija ja psykologisen trillerin mestari, jolta on suomennettu kahdeksan teosta. Frimansson on ainoana kirjailijana saanut Ruotsin Dekkariakatemian palkinnon kaksi kertaa. Vuonna 1997 ilmestynyt Pahaa pelkäämättä palkittiin vuoden parhaana dekkarina.


***No niin, tässä yksi kevään odotetuista uutuuksista. En edes muista miksi en jossain vaiheessa kirjailijasta oikein pitänyt, ne ajat ovat taaksejäänyttä elämää! 

Tämä kirja vakuutti jälleen Frimanssonin kyvystä rakentaa pikku hiljaa hiipivää jännitystä aivan arkisin puittein. Kirjailija iskee niin henkilöiden, kuin lukijan pään sisäisiin pelkoihin, eikä päästä otteesta ennen kuin kirja on luettu loppuun. Jos silloinkaan. 


Tarinan aihe ei maailman omaperäisin ole; turhautuneisuuden ja masennuksen rajoilla tasapainoileva teinityttö on perheen paapottu ainokainen, ja karkaa hetken mielijohteesta kotoa. Monikan ajatusmaailmaa on helppo ymmärtää naiviudesta huolimatta. Kun hän päätyy Josefin luo, ajattelin, että loppuratkaisu voisi olla joko a tai b. A-vaihtoehto piti paikkaansa, mutta silti en sanoisi kirjaa ennalta-arvattavaksi. 


Mitä mahtavin makupala psykologisten jännäreiden ystäville, tätä ei kannata missata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥