torstaina, marraskuuta 17, 2011

Mons Kallentoft; Syyskalma

 
Sade piiskaa Skogsån linnaa Linköpingin ulkopuolella. Vallihaudassa viruu kuollut mies. Hän on asianajaja Jerry Petersson, uusi linnanherra. Häikäilemätön, puhutaan. Miten hän on vallihautaan päätynyt?Ylikonstaapeli Malin Fors epäilee linnan aiempia omistajia, aatelisperhe Fågelsjötä. Sukukartanon myyminen nousukkaalle oli kaikkea muuta kuin ilo. Vähemmästäkin on surmattu. Kuka Jerry Petersson loppujen lopuksi oikein oli IT-miljoonien, kalliiden pukujen ja taidekokoelman lisäksi? Peterssonin haamu kiusaa Malinia. Millainen elämä hänellä oli? Ja mitkä tapahtumat johtivat hänen väkivaltaiseen kuolemaansa?
 
Taidokas Syyskalma on itsenäinen jatkoteos Sydäntalven uhrille ja Suvisurmille. Hyytävien rikostarinoiden ohessa seurataan alkoholille person päähahmon Malin Forsin kipuilua yksityiselämässä.
 
***
Nyt on viimeinenkin must-luettava syysuutuus päästy loppuun. Tuli vähän tyhjä olo; mitähän sitä seuraavaksi lukisi? Tyhjä olo tuli tästäkin kirjasta, tai oikeastaan surullinen. Taas joutuu jäämään odottelemaan seuraavaa Malin Fors -kirjaa.

Kirjailija jatkaa Syyskalman myötä sarjaa tutuksi tulleella tyylillään. Näissä kirjoissa ei actionilla ole suurtakaan osaa, päinvastoin. Tarina etenee pikkuhiljaa, ja Kallentoft tutustuttaa lukijan perusteellisesti henkilöhahmoihin. Kuolleiden ja elävien raja on häilyvä, samoin menneisyyden ja nykyisyyden. Kirjat ovat psykologista jännitystä parhaimmillaan, inhimillisyys ja ymmärrys kulkevat näissä käsikädessä.

Tällä kertaa takakannen juoni ei vaikuttanut ihan kaikkein kiinnostavimmalta, murhattu kun oli limaisen oloinen snobi, mutta tutkinnan kulku herätti nopeasti mielenkiinnon. Useissa jännäreissähän pääpoliisit ovat enemmän tai vähemmän viinan perään, ja asiaan suhtaudutaan huumorilla. Syyskalmassa Malinin alkoholismi näytettiin kuitenkin realistisessa kauheudessa, varsinkin se, miten lähiomaiset joutuivat tilanteesta kärsimään. Päähenkilöllä meni yksityiselämässä huonommin kuin koskaan, mutta onneksi sarjalle on luvassa jatkoa. Toivottavasti pian.
 
Pientä miinusta siitä, että loppuratkaisun arvasin hyvissä ajoin. Kuitenkin tämän komean kirjailijan tuotoksia lämmöllä suosittelen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥