keskiviikkona, maaliskuuta 20, 2013

TTT- Naisenergiaa


Laadin Top Ten Tuesday -postausta jo eilen, mutta koska oikea elämä, minulla on sellainenkin, näytti haastavimmat puolensa, päätin ettei tässä hevosen selässä olla. Eihän? Perhe tarvitsi minua ja itse tarvitsin päiväunia, joten mallikkaasti selätin riippuvuuteni ja skippasin postauksen julkaisua päivällä.

Muistatte, että eilen vietettiin niin Minna Canthin, kuin tasa-arvonkin päivää. Naiskirjailijoita vilisi kiitettävästi kanssabloggaajien TTT-listauksissa, ja minäkin tahdon omalta osaltani työntää lusikkani soppaan. Blogiystävien TTT:t löydätte täältä, täältä ja täältä.

Oma listani vaikutuksen tehneistä naiskirjailijoista, satunnaisessa järjestyksessä menee näin:

1. Psykologisen jännityksen mestari Karin Alvtegen. (Esimerkiksi Häpeä ja Petos kannattaa painaa mieleen)2. Arjen kuvaajana verraton Eve Hietamies (Yösyöttö, Tarhapäivä)


- nämä ovat muuten kuin kaksi marjaa! :)

3. Perheväkivallan ja ihmiskaupan vastustamista ajava Katarina Wennstam (Tahra, Turman lintu, juuri saapuva Alfauros)4. Sofi Oksanen. Uskomaton Puhdistus.

5. Kielellisen kauneuden taitaja Susan Fletcher (Noidan rippi, Meriharakat, uunituore Tummanhopeinen meri)


6. Elif Shafak, kaunotar, jolta saamme pian kuulla Kunniamme.
 7. Dekkarikuningatar Camilla Läckberg (esim. Majakanvartija)9. Suomalaisista minulle rakkain kirjailija, Heidi Köngäs


10. Chimamanda Ngozi Adichie - Puolikas keltaista aurinkoa vei mennessään, ja hänen kaksi muuta romaania luen viimeistään kesällä.
Kaikki nämä rohkeat, upeat naiset ovat vaikuttaneet elämääni pienin tavoin. He ovat liikauttaneet jotain minussa, kukin omalla tyylillään. Pelkästään se, että minua viihdytetään ei riitä pääsyksi listalleni. Haluan, että kirjailijalla on oma, toisista poikkeava ääni. Oma näkökanta asioihin, ja rohkeus sanoa se selvästi. Taito viedä lukija niin tiiviisti kirjan maailmaan, että sieltä paluu tuntuu suorastaan tuskalliselta. Kaikki nämä naiskirjailijat täyttävät kriteerit, ja heidän teoksensa ovat tutustumisen arvoisia!


26 kommenttia:

 1. Hei. Muut olivat tuttuja, mutta Wennstam ja Fletcher eivät. Ehkä tutustun ehkä en..aika näyttää, muut tosi hyviä, varsinkin 10 on kympin arvoinen kirjoittaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, ihan ihmetyttää, miksi olen pihdannut Adichien kahta muuta näin kauan! Fletcher kirjoittaa niin kauniisti, että uskoisin sinun häneen tykästyvän. Itse kartutin tämän päiväisellä blogikierroksella taas luettavien listaa parilla kirjalla, huh :) Sekin on totta, että kaikkea ei millään ehdi.

   Poista
 2. Muutama sama, mutta minäkään en ehtinyt tehdä tätä.

  Olen hirveän kiinnostunut Shafakista ja katsoin jopa yhden Turkki-ohjelman vain hänen takiaan.

  Fletcherin Meriharakat on huippu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, tee jälkikäteen jos haluat, ei se ole niin justiin ;)

   Voi että, Fletcherin uutuus kolahti tänään postiluukusta. En odota Meriharakoiden tasoa, mutta varmasti teos on lukemisen arvoinen! Shafak vielä saapumatta, ei se Kunnia ole tainnut ilmestyäkään.

   Poista
 3. Adichie on minunkin mielestäni aivan uskomaton kirjoittaja. Luen juuri Huominen on liian kaukana-novellikokoelmaa ja olen jälleen aivan ihastuksissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, ihanaa! Odotan postaustasi kirjasta. Mä olen nyt niin syvällä uutuuksien kanssa, että en elättele toiveita päästä kirjan pariin vasta kuin kesällä. Onpahan silloin hyvää lukemista :)

   Poista
 4. Hienoja valintoja, Fletcher odottaa kirjahyllyssäni, ja nuo monet dekkaristit pitäisi joskus lukea myös. Mukava listaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari a, kiitos! Nuo mainitsemani Alvtegenin teokset eivät ainakaan paikallisessa kirjastossa ole dekkareiksi lajiteltuja, toki kirjailijalta jännäreitäkin löytyy. Oi, Fletcherin sain tänään ja yksi lyhyt kirja tähän väliin, niin pääsen sen kimppuun :)

   Poista
 5. Puolikas keltaista aurinkoa on kertakaikkiaan mielettömän koskettava lukukokemus! Muutenkin hienoja valintoja, Karin Alvtegeniä aion kokeilla seuraavalla Suomen-lomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vera, kiitos sanoistasi! Ehdottomasti liputan Alvtegenin puolesta :)

   Poista
 6. Upeita kirjoja ja kirjailijoita, Annika.<33333

  VastaaPoista
 7. Shafak teki täyden vaikutuksen Kirotulla Istanbulilla, samoin Köngäs Dora doralla, Adichie Huominen on liian kaukana -teoksellaan. Puhdistus oli myöskin upea lukukokemus, valitettavasti Stalinin lehmät ei yltänyt yhtä korkealle. Fletcherkään ei täysin vakuuttanut Irlantilaisella tytöllään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anni, minä jätin Stalinin lehmät kesken... Jännä, että kirjailija, jolta on tullut ulos jotain niin upeaa kuin Puhdistus, kirjoitti Lehmien kaltaista keskinkertaisuutta. Tai sitten en vain kuulunut kirjan kohderyhmään. Fletcheriltä juuri Irlantilainen tyttö tuntuu jakavan mielipiteitä. Minä en ole sitä lukenut, mutta ainakin hänen muut tuotoksensa ovat loistavia ♥

   Poista
 8. Näitä naispostauksia oli eilen ilo lukea :) On niin monia hienoja naisia, ja vaikuttavia kirjaihmisiä, että hui huokaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi-Maaria, nimenomaan! Huokaus. Sinun kirjaasi odotellessa :)

   Poista
 9. Hyviä nimiä, joista en edes kaikkia ole lukenut. Paitsi että Camillan Jäprinsessa oli melko keskinkertainen, mutta olen kuullut että hänen muut kirjansa ovat parempia. Eli en ole heittänyt kirvestä kaivoon vielä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se Camillan esikoinen ei niin erikoinen ollut. Kannattaa antaa vielä kirjailijalle mahdollisuus, jos vain johonkin saumaan ehdit :) Tällä viikolla postiluukku on kolissut siihen malliin, että mulla alkaa olla arvostelukappalestressi ;)

   Poista
 10. Fletcherin Noidan rippi ja Oksasen Puhdistus ovat minustakin huikeita, samoin pidin kovasti Shafakin Rakkauden aikakirjasta. Adichien Puolikas keltaista aurinkoa -kirjasta en hirveästi pitänyt, mutta aion lukea häneltä lisää.

  Näitä listoja on tosiaan ollut kiva lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, olen itsekin koukussa tällaisiin listoihin :)

   Fletcherin uusin tulee kohta lukuun ja voi että odotan Shafakin Kunniaa. Monia muitakin upeita naiskirjailijoita on, nämä nyt tulivat ensimmäisinä mieleen.

   Poista
 11. Hieno lista!

  Adichien unohdin omaltani - se olisi voinut kyllä todella olla siellä, sillä kirjailija on saanut minut kylmiin väreisiin, kyyneliin ja vereslihalle. Kaikkia näitä taidookaasti kirjoittamalla.

  Kiitos linkityksestä myöskin!

  Ihanaa viikonloppua, pääsiäisnoitien suhahteluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen Kirahvi, muistan, että olet maininnut suosikkikirjaksesi (yhdeksi sellaiseksi :) Kertomus sokeudesta. Menee asian viereen mutta menköön, minustakin kirja on ihan mahtava! Katsoin myös elokuvan, mutta eihän se ollut sinnepäinkään...

   Ole hyvä! Oikein odotan, että pääsen Adichien Purppuranpunaisen kimppuun.

   Sitä samaa sinulle!

   Poista
 12. Monta hienoa kirjailijaa! <3 Ja Fletcher ja Köngäs, oi joi! <3

  VastaaPoista
 13. Kovin moneen kirjailijaan en olekaan vielä tutustunut. Eniten kiinnostaa Fletcher, jonka tuotantoon aionkin tutustua huhtikuussa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, nautinnollisia lukuhetkiä Susanin parissa! Hän on aivan omaa luokkaansa :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥