maanantaina, toukokuuta 06, 2013

Hanns Hatt & Regine Dee; Pieni tuoksu- ja makukirjaSuom. Veikko Ahola, Docendo 2013, 200s.

Haistaminen ja maistaminen - mistä niissä oikein on kysymys

Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä Docendon kanssa, ja jokaisen kommentoineen kesken arvon yhden Pienen tuoksu- ja makukirjan. Teos on mukava omaan kirjahyllyyn, mutta myös erinomainen lahjaidea. Myönnän, varsinkin talvi- ja kevätaikaan minulla on nenä kroonisesti tukossa. Siksi hiukan hymyilytti lukea tätä suloista pikkukirjaa, joka johdattaa meidät niin tuoksujen kuin makujenkin saloihin.

Omppu - hyödyllinen väline haistamisleikissä

Hajuaisti oli pitkään tutkijoiden ja filosofien hyljeksimä. Sitä pidettiin eläimellisenä, vietinomaisena aistina, jota laiminlyötiin, koska se oli vain kemiallisen tiedon lähde. Se oli alempi aisti verrattuna "älykkäämpiin aisteihin" kuten näköön ja kuuloon. Nykyään hajuaistin merkitys tunnustetaan: lähes päivittäin törmäämme sellaisiin lauseisiin kuin "jasmiinin tuoksu auttaa nukahtamaan", "hyvät tuoksut lisäävät tanssihaluja" tai "miehentuoksu lohduttaa naisia".


Kaikki rakastavat vaniljaa!

Teos koostuu lyhyistä luvuista jotka on jaoteltu alaotsikoihin tähän tyyliin; Kaikki rakastavat vaniljaa!, Lohturuoka tekee hyvää, Hulluna suklaaseen, Lumottu - tuoksut jotka tekevät riippuvaiseksi, Mitä jo vauva tietää tuoksuista, Haistaako koirani, miten minulle menee? Mutta myös ajalta ennen nykyistä hygieenia; Kaikki haisevat, kukaan ei haise, Napoleon piti pesemättömästä, Karjapaimenen kutsu, Nenän kautta naisen sydämeen.

Mutta miksi kaikki sitten rakastavat vaniljaa? Hanns Hatt, joka tunnetaan yhtenä maailman arvostetuimmista hajututkijoista ja journalisti Regine Dee, vastaavat näin. Vanilja on seurannut meitä lapsuudesta lähtien, sillä jo äidin maito tuoksuu luonnostaan hiukan vaniljalle. Se maustaa myös vauvanruokaa ja -voidetta, koska kaikki äidit pitävät sen tuoksusta. Elinikäinen turvan ja onnentunteen muisto syntyy jo kehdossa, eikä se koskaan unohdu.

Kukatkin tuoksuvat

Erilaiset herkkuhajut ovat vahvasti kulttuurisidonnaisia. Siinä missä japanilaiset rakastavat kalantuoksua, amerikkalaiset eivät voi sitä sietää. Yleismaailmallisiakin hajuja lötyy niiden luomien positiivisten mielikuvien takia. Tällaisia ovat esimerkiksi appelsiinintuoksu, metsäntuoksu ja meren pärskeet.

Entäpä jos on saanut riesakseen tällaisen allergisen nuhanenän, ja on kadottamassa sen myötä kosketuksensa, kuten tämä teos osoittaa, varsin viehkeään nenäaistien maailmaan? Ei huolta! Teoksen lopusta löytyy yksinkertaisia harjoituksia, joiden avulla voi hajuaistia "jumppauttaa". Ja kun haistaa paremmin, myös makuaisti terävöityy. Lupaapa kirja opastaa lukijansa viinien saloihin otsikoilla Jokaisesta voi tulla viinintuntija ja Harjoituksella viinintuntijaksi. Lapsillekin on olemassa omat haistamisleikkinsä, ehkäpä kokeilemme näitä esikoisen pian lähestyvillä 9v. synttäreillä.

Hatt & Dee ovat laatineet mukavan tuoksupaketin, josta löytyy paljon asiatietoa, mutta selkeästi se on kirjoitettu pilke silmäkulmassa. Siksi en vetänyt hernettä nenään kirjan paikoittaisista karkeistakin yleistyksistä. Kaipa näissä, hajuasioissakin, on yksilöllisiä eroja.

Mutta nyt taas romaanien pariin. Jos haluat osallistua kirjan arvontaan, laita kommenttia! Arvon kirjan perjantaina 10.5. aamupäivästä.

Ja nyt en malta olla sen verran keväisistä kirjasuunnitelmista mainitsematta, että loppukuu on melkoista sutinaa uutuuksien kanssa! Gillian Flynnin Kiltti tyttö ilmestyy joko vielä tässä kuussa, tai viimeistään seuraavassa, Khaled Hosseinin Ja Vuoret kaikuvat on merkitty julkaistavaksi 21.5., Camilla Läckbergin Enkelintekijä taas 31.5. Saas nähdä miten hyvin ennakkotiedot paikkaansa pitävät, joka tapauksessa hienoja romaaneja tulossa!


Postauksen kuvat omia otoksiani

17 kommenttia:

 1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. Mukana arvonnassa. :)

  Mummoni muuten itse asiassa inhosi vaniljan tuoksua ja makua. Sota-aikaan vanilliinisokeri oli kuulemma ainut mauste mitä sai, joten sitä laitettiin sitten ihan kaikkeen. Hän ei siis enää pula-ajan jälkeen halunnut vaniljaisen tuoksun lähellekään. Olin ihan hämmästynyt kun mummoni tämän kertoi. Luulin että kaikki rakastavat vaniljaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, näyttäisi siltä, että teos on sinun :)

   Makuasiat ovat makuasioista ja elämänkokemukset vaikuttavat tietysti näihin. Hyvä oli kuulla mummosi tapauksesta. Kirjassa on paljon yleistyksiä...

   Poista
 2. Nuo tuoksut ja maut kuuluvaat niin suuresti elämään, vaikkei sitä aina tule ajatelleeksikaan, niiden myötä jää niin voimakkaita muistoja ja aistimuksia tuonne aivoihin talteen. Arvonnassa mukana totta kai :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarppu, nimenomaan näin! Mukavaa, että osallistut :)

   Poista
 3. Minuakin kiinnostaa tuoksut, joten mukana arvonnassa! Itse olen tuoksufriikki, tuoksut kuuluvat elämään siinä missä se, mitä näemme, mielestäni. Jotkin tuoskut jopa jäävät mieleen ja muistuttavat tietyistä tapahtumista ja ajanjaksoista. Minulle eräs tällainen tuoksu Elisabeth Ardenin parfyymi Red Door. Se vie minut teiniaikaan.

  Pidän myös monista ruuan tuoksuista ja niihinkin liittyy muistojälki. Esimerkiksi jotkin liharuoat tuovat mieleen kesän. Pidän monista lihatuoksuista, vaikken itse lihaa syökään enkä siis kaipaa lihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esim. omena ja havunneulaset, tuovat minulle heti mieleen lapsuuden. Olen myös huomannut, että jollain tunnetilallakin saattaa olla oma tuoksunsa. Eli kyllä hajut jättävät muistijälkiä siinä missä muutkin aistit. Vaikka totta puhuakseni, jos jostain aistista olisi luovuttava, tulee hajuaisti heti mieleen!

   Kiva, että kiinnostuit, olet siis mukana :)

   Poista
 4. Minulla on sellainen käsitys, että hajuaisti on kaikkein primäärein aistimme. Tuoksuihin on säilötty paljon tietoa ja muistoja. Hajuaisti on tärkeä myös laadun määrittelemiseen, haistamme helposti pilaantuneen. Luulen myös, että haistamme paljon asioita, kuten mainitsemiasi tunnetiloja, ilman että se on kovinkaan tietoista. Arvonnassa mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta Cheri! Jo vauvat pystyvät tuoksun perusteella tunnistamaan äitinsä - ja vastasyntyneillähän onkin "eläimen hajuaisti". Siitä se sitten iän myötä haalistuu, jos haalistuu. Kiva, että osallistut arvontaan :)

   Poista
  2. Pakko änkeä tänne kertomaan, että erään ystäväni kaverilla ei ollut hajuaisita. En tiedä, miten hän sen oli menettänyt vai oliko ollut synnynnäinen vamma. Anyway, hän mainitsi juurikin siitä, että esim. ruuan laadun arvioiminen oli melko vaikeaa, koska hän ei voinut haistaa onko se pilalla (jos ei näkyvää hometta tmv. ollut).

   Tämä on meille hajullisille itsestään selvä asia: jos jonkin tuotteen parasta ennen -päivä on mennyt, me katsomme ja haistamme ja sitten päätämme onko se vielä syömäkelpoista. Tämä kaveri joutui haistattamaan tällaiset tapaukset muilla.

   Poista
  3. Änkeä nyt ihmeessä!! <3

   Tuo on ihan totta, minäkin joudun välillä haistattamaan T:llä ruokia siinä vaiheessa, kun nenä pahimmillaan tukossa.

   Keskitysleirillä nämä ihkut saksalaiset puoskarilääkärit kuulemma poistivat ihmisiltä neniä tietääkseen, pärjääkö vain suun kautta hengittämällä... Kuulemma pärjää, puuskutan itsekin suu ammollaan suurimman osan vuodesta mutta kyllä hajumaailman puuttumisessa on omat ongelmansa. Ja toki "haisti" eloa rikastuttaa!

   Poista
 5. Ihana kirja! Ehdottomasti osallistun arvontaan! Onneksi huomasin, että Blogger oli heittänyt minut pois seuraajistasi, muuten tämä olisi mennyt ihan ohi.
  Minulla on aika vahva hajumuisti. Joskus tuntuu, etten välttämättä muista kasvoja yhtä hyvin kuin tuoksun. Muutama viikko sitten minulle meinasi tulla tippa linssiin kaupungilla, kun eräs vanha rouva tuoksui samalta kuin edesmennyt mummoni. Onneksi sain pidettyä itseni kurissa, enkä mennyt nuuskuttelemaan aivan korvan juureen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko vielä palata kertomaan, ettei Blogger ollutkaan heittänyt minua ulos. Olit jostakin syystä piilotettujen blogien listalla. Huom! en tiennyt, että mulla edes on sellaista listaa. Sieltä löytyi muutama muukin blogi. Saahan sitä ihmetellä, mikseivät jotkut blogit päivity normaaliin tahtiin, kun ne eivät näy syötteessä :)

   Poista
  2. Amma, minulla on myös jotkut blogit piilotettujen listalla - ei aavistustakaan mitä olen painanut, että blogiparat ovat sinne joutuneet :D Ja toisaalta on blogger tehnyt senkin, että olen joihinkin blogeihin joutunut lisäämään itseni useampaan otteeseen lukijaksi. Välillä tuntuu, että blogspot elää ihan omaa elämäänsä :)

   Ihanaa, että osallistut! Vaikka olen nykyään lähes ympäri vuoden tukkeessa, haistan kuitenkin kohtalaisesti. Ja hajumuisti on siinä mielessä jännä, että se tuo unohtuneitakin asioita mieleen.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen pieni kirja, olen siis mukana arvonnassa. :) Vanilja on minunkin ehdoton lempituoksuni kosmetiikassa (kookoksen, sitruunan/limen, mangon, raparperin, meripihkan, omenan, puuvillan tai puhtaan pyykin ja lakritsin ohella :D), huomaan etten siis todellakaan ole ainoa. Luonnon tuoksuista rakkaimpia ovat meren, koivun ja syreenin tuoksut. <3

  Rakastan hajuvesiä, mutta työssäni en voi niitä käyttää. Sitä enemmän nautinkin, kun joskus vapaapäivinä laitan hajuvettä. Rakastan mausteisia ja eksoottisia tuoksuja, kukkaistuoksuista saan vain migreenin. Minulle myös miehen tuoksu on hurjan tärkeä. :)

  Kiitos muuten kirjavinkeistä, siirrynkin tästä kirjaston sivuille tekemään varauksia Hosseinista ja Läckbergistä!
  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oletko lukenut Tuhat loistavaa aurinkoa? Olisi mahtavaa kuulla mielipiteesi teoksesta! <3 Toivotaan, että Hosseinin uusin yltää samalle tasolle, ainakin vaikuttaa loistavalta. Ja Camillalta voi odottaa aina vain parasta :)

   Niin, moniin työpaikkoihin hajut eivät sovi. Mausteiset ja eksoottiset tuoksut kuulostaa hyvältä! Minä elän uutta kuherruskautta hajuvesien kanssa. En käyttänyt niitä kuopuksen ollessa pienempi, ettei maidon haju peittyisi :) Nyt kun en enää imetä, voin rauhassa mietoja hajuja käyttää.

   Arvon tässä aamupäivästä, kunhan olemme S-marketin reissun J:n kanssa heittäneet :)

   <3

   Poista
  2. Olen lukenut Tuhat loistavaa aurinkoa ennen blogia, tykkäsin kirjasta hirveästi, ja olen miettinyt että pitäisi joskus lukea se uudelleen. Leijapojan olen nähnyt elokuvana, sekin on valtavan hieno ja senkin haluan vielä joskus lukea kirjana. Hosseinin uusi teoskin vaikuttaa tosiaan varsin hyvältä. Kiitos sinulle että mainitsit kirjan olevan jo pian tulossa, muuten minulta olisi mennyt ihan ohi. Tai tietysti olisin herännyt viimeistään siinä kohtaa, kun ensimmäiset blogiarviot olisivat ilmestyneet. :D

   Camillalta olen lukenut vasta kolme teosta, mutta tykännyt kaikista niin että aion kyllä vähitellen lukea loputkin. Camillan uusin vaikuttaa itse asiassa tosi hyvältä, odotukset ovat korkealla!

   Ja ihana J.! <3 Bongasitteko hyviä autoja tänään? :)

   Poista
  3. Luin Tuhat loistavaa aurinkoa uudelleen ja hienosti kesti toisenkin lukukerran :) Oi että, parin viikon kuluttua kirjan pitäisi jo tulla... Minä aina odotan ennakkoon ihan hirveästi vanhojen tuttujen kirjailijoiden uutuuksia ja sitten jos en pidäkään, pettymys on suuri. Toisaalta Hosseini julkaisee niin harvoin, että luultavasti hänen kohdallaan ei pettymyksiä tarvitse pelätä!

   Asumme niin keskustassa, että Jasper ihastelee autoja hiekkiksellä istuessaankin, minä saan siinä samalla hengailla puhelimen välityksellä netissä :) Kyllä, menihän siinä niitä iiiisoja. :) Kohta taas ulkolemaan!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥