maanantaina, helmikuuta 18, 2013

Veran yksitoista


No niin palaan nyt ihanan Vera Valan kysymyksiin, jotka jäivät aiemmasta haastepostauksesta puuttumaan.

1) Minkä kirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?
Paha, paha kysymys... Vastaan enempiä miettimättä Heidi Köngäs; Luvattu. Joskus teininä naputtelin novelleita tarkoituksena vangita tekstiin samaa kaihoa, jonka Heidimme on saanut useimpiinkin teoksiinsa kahlittua. Ei, ei useimpiin vaan kaikkiin.

2) Jos pitäisi valita, olisitko mieluummin palkittu ja kriitikoiden arvostama, mutta vähän myyvä kirjailija vai mieluummin lukijakunnan rakastama, hyvin myyvä kirjailija? Jos kirjoittaisin kirjan, toivoisin toki, että suuri yleisö sen omakseen ottaisi.

3) Jos saisit valita kenen tahansa elävän kirjailijan illallisseuraksesi, kenet valitsisit?
Ah, pakko vastata Henning Mankell. Hän oli nuorempana oikea komistus ja olen lääpälläni kirjailijan pohdiskelevaan sekä melankoliseen kerrontaan. Toisaalta Marko Kilpikin kiehtoisi...

4) Jos saisit puhallettua yhden illan ajaksi henkiin kenet tahansa kuolleen kirjailijan, kenet valitsisit illallisseuraksesi?
 Jennifer Worth. Hän toimi 50-luvulla kaikkein köyhimpien kätilöinä ja kuten Hakekaa kätilö! -teos osoittaa, naisen seurassa ei todellakaan tarvitsisi pitkästyä.

5) Jos sinun pitäisi valita, minkä kirjan päähenkilö olisit?
Kätilön Villisilmä. Rohkea nainen, joka tosin sai elää läpi järkyttävien olosuhteiden, mutta myös kokea veret seisauttavan intohimon.

6) Jos sinun pitäisi muuttaa jonkun kirjan ympäristöön, kuten se tarinassa kerrotaan, minkä kirja valitsisit asuinpaikaksesi?
Muuttaisin Tyrskyjen rannalle, meren äärelle taloon, jota vasten laineet iskevät. Suolan tuoksu tuntuu jo nenässä...

7) Minkä kirjan (vain yksi!) valitsisit autiolle saarelle?
Vastaan klassisesti Raamattu. Mutta jos olisi pakko ottaa nimenomaan romaani, se olisi Julie Orringerin Näkymätön silta

8) Mikä kirja on tuottanut suurimman pettymyksen?
Luulin Verrosen Varjonaista aivan toiseksi. 

9) Mikä kirja on ollut suurin positiivinen yllätys?
Voi, niitä on ollut niin paljon... Yksi ihana kirja, jonka lukemista en niin suuresti osannut odottaa, mutta johon rakastuin silmittömästi, oli Kartanpiirtäjä.

 

10) Miten haluaisit lukijoiden luonnehtivan sinun kirjoittamaasi kirjaa?
Järisyttävän koskettava, lähes piinallisen jännittävä psykologinen trilleri, joka jää pitkäksi aikaa soimaan päähän.

11) Jos pitäisi valita kirjoittamisen ja lukemisen väliltä, kumman valitsisit?
Lukeminen, ehdottomasti. Tosin kyllä se riipaisisi syvältä, jos joutuisin bloggaamisen jäihin pistämään. Tästä on tullut jo elämäntapa.

Lupailin tuossa aiemmin lukea mahdollisimman pian Jeninin aamut -kirjan, jonka sain nyt viimein kirjaston varauksesta. En ole lupaustani unohtanut mutta nyt pari uutuutta on päässyt kiilaamaan tähän väliin. Pyrin lukemaan pyytämäni arvostelukappaleet mahdollisimman nopeasti, etteivät ne jäisi hyllyille hengailemaan. Vanhempien romaanien kanssa ei tarvitse samalla tavalla kieli vyön alla edetä. Ehkä siis jo tällä viikolla lukuvuorossa Jeninin aamut, mutta ennen sitä yksi Bazarin uutuus ja mahdollisesti myös Liken, mikäli sillä suunnalla pysyvät aikatauluissa.

Leppoista alkuviikkoa elämiinne, lukemisen iloa!

 ♥Annika
  

12 kommenttia:

 1. Oh, hauska kysymys tuo illallisseuraan liittyvä (tai siis onhan nämä kaikki, ja kivaa lukea vastauksia!) Enkä lainkaan tiedä, kenen kanssa itse haluaisin. Hmm..ehkä jonkun vanhemman kirjailijaherran, jolta saisi vähän vinkkejä. Tai sitten jonkun komean, jonka silmistä ei saisi itseään irti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi-Maaria, Mankell voisi olla hyvää seuraa sullekin... Jos taas pitäisi joku komistus valita, se voisi olla ruotsalainen dekkarikirjailija Mons Kallentoft, oi! :D

   Tämä oli kysymyksistä mieluisin!

   Poista
 2. Ihania kysymyksiä ja ihania vastauksia. :) Itse kyllä tiedän kenet kirjailijan ottaisin illallis seuraksi. Tietenkin se olisi Tuomas Kyrö. :D Se on vaan niin ihana! Niin tai sitten Jouni Hynynen, kai sekin lasketaan kirjailijaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomas Kyrö ♥ Ei voi mitään, mutta kuvittelen hänet aina Mielensäpahoittajan karvalakissa :D Täytyisi ehdottomasti lukea kirjailijalta jotain muutakin, fiksu mies ja omalla tavalla komea :)

   Poista
 3. Äh, mun piti kirjoittaa tuo sama, ihania kysymyksiä ja ihania vastauksia. Kirjoitan, vaikka Krista A. ehätti edellä. Ja Kartanpiirtäjä - miten mukavaa, että se yllätti positiivisesti ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari A, toisto on ihan sallittua :D Kartanpiirtäjästä jäi päällimmäiseksi mieleen haikean kiihkeä tunnelma... ai että. Toivottavasti saadaan pian kuulla lisää kirjailijasta ♥

   Poista
 4. Kysymykset olivat tietenkin ihan tolloja, mutta vastaukset todellakin ihania <3 Kiitos, kun vastasit, oli tosi kiinnostavaa lukea vastauksiasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vera, kysymyksethän tässä oli parasta :) Kiitos itsellesi, näihin on aina ihana vastata ♥

   Poista
 5. Peter Høeg voisi olla aika mielenkiintoinen illallisseuralainen. Rajatapaukset-kirjan luettuani piti ihan googlata, että kuka tämä hieno kirjailija oikein on! :)

  Täytyy nyt pikimmiten lukea Kätilö, että pääsen elämään Villisilmän intohimon mukana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, hän voisi kyllä olla syvällistä seuraa :) Lumen taju on myös aivan mahtava teos kirjailijalta - kokeile ihmeessä! Minusta se ei ole niinkään dekkari, vaan samanlaista psykologista ulottuvuutta kirjasta löytyy kuin Rajatapauksissa.

   Voi, nauti Kätilöstä!

   Poista
 6. Näkymätön silta on tosi hyvä valinta.  VastaaPoista
 7. Se on ihana! Ostan heti, kun kirja tulee vastaan kohtuu hintaan :)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥